Током акције „Скрипта“ припадници МУП-а РС ухапсили су С.Д. из Добоја, Д.П. из Модриче, Т.Д. из Лакташа и С.Д. из Приједора, које сумњиче за компјутерске преваре и прање новца на начин да су неовлаштено приступали М:тел-овој апликацији м:го, те причинили материјалну штету у износу изнад 650,000 КМ.

Акцију су провели полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

„У оквиру наведене акције полицијски службеници лишили су слободе четири лица и то: С.Д. из Добоја, Д.П. из Модриче, Т.Д. из Лакташа и С.Д. из Приједора, те извршили на претресе на шест локација на подручју Приједора, Добоја, Модриче и општине Лакташи“, навели су из МУП-а.

Како додају, у претресима је пронађено и одузето више предмета који ће бити предмет даљег кривичног поступка (мобилни телефони, компјутери, лап топ компјутери, компјутерска опрема, СИМ картице).

„За наведена лица постоје основи сумње да су креирали и користили злонамјерне програме, уз помоћ којих су током 2020. године неовлаштено приступали М:тел-овој апликацији м:го, након чега су вршили допуну већег броја претплатничких картица, да би након тога лично или ангажујући друга лица подизали тако стечени новац кроз систем кладионица и финансијских институција, чиме су причинили материјалну штету у износу изнад 650,000 КМ“, наводе из МУП-а.

Против њих ће Окружном јавном тужилаштву Бањалука бити поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу.