Уважени суграђани,

Као одговоран човјек и начелник у служби грађана, желим да вам овим путем одговорим на питања која су у име дијела грађана наше општине поставили моји политички противници на својим интернет страницама.

Сматрам да сви становници наше општине имају право и прилику да бирају и да буду бирани како на локалним тако и на општим изборима. То су демократске тековине које су на нашим просторима заживјеле захваљујући политичкој борби Српске демократске странке.

Моја политичка и људска толеранција је велика, сматрам да су те особине и одлике једног демократског политичара.

Па ипак овај пут су својим инсинуацијама, злонамјерним констатацијама и на крају питањем показали колико слабо познају политику, друштвене прилике и начин функционисања локалних заједница. Из тога је и више него јасно зашто грађани годинама не дозвољавају да такве политичке аналфабете воде нашу општину. Ово 17. питање су започели:

17. Како изгледа „домаћинлук“, „борба за сваког човјека“ и колики је ниво манипулативности одлазећег начелника општине Соколац, господина Милована Бјелице, најбоље осликава начин улагања у реконструкцију објеката општинских институција и установа!

Добар дио фасада и столарије на зградама соколачког Дома здравља нису промијењене деценијама, док начелник реконструише и осавремењава зграду Општине-објекат који би, према његовим најавама, ускоро требао бити исељен!!

Подсјећамо да господин Бјелица већ пар мјесеци помпезно најављује изградњу Градске куће, која је планирана за смјештај комплетне општинске администрације. Ово доводи до јасног закључка да се ради о покушају обмањивања људи и предизборној петљанији!!

Данашње питање гласи:

Ако је изградња Градске куће извјесна, зашто средства планирана за реконструкцију фасаде и столарије на згради Општине не „прелијете“ и не реновирате зграде Дома здравља или су приче о Градској кући само предизборне „трице и кучине“, у које сте се сами упетљали?

Када је ријеч о овим коментарима који претходе питању. Више је него очигледно да смо ми и започели уређење фасада и повећање енергетске ефикасности на подручју наше општине. Наравно прво смо морали оспособити гријање, односно топлану, да би онда утопљавали зграде, обрнуто би било бесмислено.

Урадили смо регистар јавних установа које имају приоритет у овом пројекту: зграду Основне школе, Установе за предшколско васпитање и образовање, зграду општине и Дом здравља.

Енергетска ефикасност и одрживост околине су суштинске компоненте европске будућности за земље каква је Босна и Херцеговина. У сарадњи са УНДП-ом, Свјетском банком, Фондом за енергетску ефикасност Републике Српске, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, општина Соколац спроводи пројекте енергетске ефикасности како би унаприједила квалитет живота људи на овим просторима.

У склопу овог пројекта извршене су реконструкције Основне школе „Соколац“, у вриједности око 500.000 КМ, a подразумијевао je замјену фасадне столарије, олука, крова и топлу фасаду. У наредној фази је одобрена реконструкција два објекта, такође вриједности око 500 000 КМ, и то: реконструкција зграде општине и зграде Установе за предшколско васпитање и образовање. Оба ова пројекта су такође завршена.

Фото: С.Рајић

Сљедећи пројекат је реконструкција Дома здравља др Љубомир Ћеранић, а обухвата замјену столарије, фасада, те комплетну обнову котловнице која није у функцији већ 5 година.

На јавни позив за суфинансирање реализације пројекта естетског уређења фасада и побољшања енергетске ефикасности, који је општина Соколац расписала 13. августа прошле године, пријавила се двадесет једна заједница етажних власника, а право учешћа на јавном позиву имале су све заједнице етажних власника које су регистроване код надлежног Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Општинске управе Соколац. Са овим послом кренуће се када почне грађевинска сезона.

Што се тиче самог питања, које се односи на реконструкцију зграде општине, е ту до изражаја долази она политичка неупућеност о којој сам говорио на почетку овог текста.

У то да је Градска кућа извјесна увјериће се и они најскептичнији. Некима је тешко да схвате динамику и процедуре који претходе градњи једног таквог здања.

Дакле прво смо морали да купимо земљу, па да распишемо јавни позив за израду идејног рјешења, па да радимо главни пројекат, па тек онда да иде почетак градње. То не може онако како су неки током кампање радили, дођу са багером и копају како им воља.

Зграду општине Соколац смо реконструисали да је сачувамо од даљег пропадања, да док трају радови на Градској кући имамо гдје да угостимо делегације, међународне представнике и привреднике. Да не дјелујемо неозбиљно док говоримо о вишемилионским пројектима и плановима, а истовремено нам се столице климају, прозори не могу да се затворе, врата и подови шкрипе, а прилаз и изглед споља има неку отужну слику пропадања.

Поред тога, оваква, сређена општина, има своју додатну вриједност када је у питању продаја и/или изнајмљивање просторија након заврштетка Градске куће. Такође ми и даље имамо инстутуције и установе којима требају бољи услови за рад, постоје и републичке институције и агенције које су заинтересоване за куповину или изнајмљивање просторија и тако даље.

Само онај ко не размишља или намјерно жели да грађане доведе у заблуде, може да поставља оваква питања. Па ипак, ја дубоко вјерујем да грађани Сокоца разумију и подржавају ове овдје изнесене аргументе, засноване на реалном животу и стању у нашој општини.