Министарство породице, омладине и спорта обавиће консултације са спортским савезима како би покушали кориговати своје календаре такмичења и на тај начин смањити број активности у наредном периоду због погоршане епидемиолошке ситуације у Републици Српској.

Из Министарства наводе да је Републички штаб за ванредне ситуације, на приједлог Института за јавно здравство, донио закључак којим се продужава мјера забране организованих рекреативних активности, тренажног процеса и такмичарских активности спортских организација и спортиста свих узраста.

Забрана се не односи на професионалне спортске активности и тренинге, и тренажни процес истих, без присуства публике, родитеља или других лица која нису акредитована од организатора.

Наведена мјера подразумијева забрану спортских догађаја и других спортских активности, осим такмичарских које су већ предвиђене календарима такмичења спортских савеза Републике Српске, спортских савеза на нивоу БиХ и међународних спортских асоцијација, за све узрасте, као и тренажног процеса за исте, а без присуства публике.

– Због недоумица из претходног периода наглашавамо да је изричито забрањено одржавање рекреативних спортских активности, као што су активности школа спорта и удружења која се баве промоцијом рекреативног вјежбања – наводи се у саопштењу.

Поменути закључак је прописао и забрану рада фитнес центрима, базенима, као и скијалиштима и скијашким центрима, тако да је обављање спортских активности на тим мјестима онемогућено.

Из Министарства наводе да организација активности које нису забрањене мора бити у складу са упутством Института за јавно здравство Републике Српске.