На суђењу премијеру Федерације БиХ (ФБиХ) Фадилу Новалићу и осталима у афери „Респиратори“, свједок Тужилаштва БиХ Ђенан Салчин, бивши вршилац дужности директора Агенције за јавне набавке БиХ, изјавио је да Агенција прати законитост поступака јавних набавки у БиХ, даје мишљења и израђује правилнике.

Салчин је рекао да је прије сједнице Владе ФБиХ 16. марта прошле године добио информацију да се спрема суспендовање Закона о јавним набавкама БиХ и да је мислио да нема потребе за тим јер Закон није никога спречавао да било шта набави.

Назвао сам кабинет премијера Новалића и рекао сам да бих дошао на сједницу да објасним да нема потребе за тим – додао је он.

Директори клиничких центара су му, навео је Салчин, рекли да не могу чекати сутра, да морају радити данас и да ће закон бити препрека за набављање опреме која је потребна да се спасу људски животи.

Он им је рекао да Закон никог не спречава да сутра или чак у пар часова набави било шта, те да постоје двије методе за брзу набавку, а то су преговарачки поступак без објаве обавјештења и изузеће од примјене Закона.

Свједок је додао да се ове опције могу користити у ситуацији крајње хитности, преносе федерални медији.

– Говорило се генерално, с тим да су се помињали респиратори иако ја тада нисам знао шта је респиратор – рекао је Салчин.

Према његовим ријечима, на сједници је тражено да се медицинске установе изоставе из примјене Закона. Њему је речено да ће он бити крив ако се то не деси.

Присутни су били и директори клиничних центара, међу којима и Себија Изетбеговић.

Изетбеговићева се водила тиме да она има спремно 40 или 50 респиратора које може купити данас – изјавио је Салчин.

У Суду БиХ у току је поступак у предмету “Фадил Новалић и други” у вези са набавком 100 респиратора, вриједних 10.530.000 КМ, које је за потребе Федералне управе цивилне заштите из Кине увезла компанија “Сребрена малина”, у власништву Фикрета Хоџића.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора за потребе ФБиХ оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, судспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа “Сребрена малина” Фикрет Хоџић.

Новалићу, Солаку и Хоџићу је стављено на терет удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Они су оптужени и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићевој је на терет стављен несавјестан рад у служби.