Вишегодишње чекање пута, који би требао преко Вишеграда да повеже Београд и Сарајево, односно преко Тузле и Бијељине направи један прстен, и повезаће цијели Балкан, биће његово срце. Ако идете са сјевера преко Љубљане за Скопље, можете ићи и преко БиХ, скратићете значајно комуникације, пружити алтернативе многима, истакао је за РТРС, Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ,

– Видјели сте у примјеру Добоја и Бањалуке, колико то значи и за једну и другу средину, али и све оне који користе ту комуникацију – нагласио је Додик.

Он је напоменуо да брза цеста иде из Источног Сарајева према Вишеграду, и спаја са са ауто путом у Србији. С друге стране иде преко Бијељине, и на крају ћу спојити и Бањалуку у ту путну мрежу.

– Веома је важно да имамо стабилног партнера у погледу обезбјеђивања финансија. У овом тренутку неће се радити елаборација везана за конкретне финансије, јер ће требати да се направи нека врста пројекта, али идемо ка реализацији да се могу ангажовати фирме, које ће пројектовати. Ми смо већ на дионици пута од Раче према Бијељини извршили изузимање земљишта и уредили имовинско-правне односе. Имамо обећање од предсједника Србије Александра Вучића да ће на тој дионици помоћи са 100 милиона евра и веома брзо ћемо кренути са радовима од моста на Рачи према Бијељини, па и према Брчком – појаснио је Додик.

Напоменуо је велики значај што ће Турска стати иза цијелог пројекта поменутог ауто-пута који ће повезати Београд и Сарајево.

– Турска је прихватила да кредитира и обезбиједи новац, и да главни извођачи буду турске фирме. То је уобичајена пракса, када имате овакве међудржавне аранжамане. Овај данашњи споразум и јесте у тој функцији да обезбједи синергију између компанија из Турске и Републике Српске и ФБиХ. Турска је присутна на нашим просторима и историјски, али и у посљедње вријеме и привредно, далеко више у Србији него у БиХ. Реалне инвестиције су увијек добродошле – рекао је Додик.

Било је занимљиво чути, и како Турска види унутрашње проблеме у БиХ, и цјелокупну политичку ситуацију.

– Турска добро зна наше унутрашње проблеме. Гостовао сам на државној телевизији Турске, и тражили су да им објасним шта то значи „миран разлаз“. Ми примарно хоћемо разговор и договор Бошњака, Срба и Хрвата на бази Дејтонског споразума, без интервенција високог представника. Уколико то не буде могло, мислим да је пристојно причати и о тој варијанти. Било би сулудо било какав рат потезати. Нама је на памети само мир, који је условљен чињеницом да људи живе слободно, без било каквих притисака. Турска јако добро познаје ситуацију. Не можемо да кријемо да имају симпатије према Бошњацима, али они желе да покажу да су за сарадњу цијеле БиХ – закључио је Милорад Додик за РТРС.