Фото: Драган Реновица

Четири сарајевска удружења која окупљају угоститеље, мале бизнисе, музичаре, занатлије и хотелијере најавили су за четвртак, 11. март, нови протест, уколико Влада Кантона Сарајево не прогласи ванредно стање.

Они траже да надлежни вечерас до 20 часова донесу одлуку о проглашењу ванредног стања и о увођењу четрнаестодневног потпуног затварања Кантона. У супротном пријете протестима.

Представници удружења упутили су захтјев Влади Кантона Сарајево којим траже да буде проглашено ванредно стање и да се затворе улази и излази из Кантона, осим људима са одобрењем.

Они наводе да ће на тај начин бити смањена могућност ширења заразе, док се не набаве вакцине, преносе федерални медији.

У захтјеву је наведено да полу “локдаун”, од петка увече, 12. марта, до понедјељка ујутру 15. марта, неће имати никакав ефекат, те да може бити само горе, јер ће јавни превоз радити нормално, а и грађани имају могућност ићи у друге кантоне удаљене 10 до 20 километара.

Они су навели да ће, уколико се њихови захтјеви не испоштују вечерас до 20 часова, у четвртак у 13 часова организовати мирну протестну шетњу од Вјечне ватре до зграде Владе Кантона Сарајево.

Због погоршане епидемиолошке ситуације, кантонална Влада донијела је јуче одлуку да од петка од 20 часова до понедјељка до шест часова раде само апотеке, продавнице хране и бензинске пумпе.