Миљан Пајић прави уникатне производе од епокси смоле (ВИДЕО)

0

Сокочанин Миљан Пајић (34) прави необичне и уникатне столове, стоне лампе, пепељаре и привјеске за кључеве од епокси смоле, која је, као техника израде, новина у БиХ, па и у европским земљама, те очекује подршку заједнице да изађе на инострано тржиште.

Идеју да почне са овим хобијем добио је, како каже, тражећи начин да попуни слободно вријеме док је радио као тренер у Кини до појаве вируса корона.

„Занат сам научио захваљући `Фејсбуку` и `Јутјубу`, а искуства стицао мучећи се при прављењу првих радова, јер сам у посао ушао без савјета мајстора овог заната, а сада производим уникатне предмете. права умјетничка дјела која и свијетле.“ – прича Пајић.

По доласку из Кине, купио је први пакет од 20 литара епокси смоле и израдио три стола, на којима је „испекао“ занат и сада иде даље и усавршава свој рад.

За његове производе од епокси смоле има купаца, иако нису јефтини за стандард људи у БиХ, јер су, како Миљан каже, уникатни и веома квалитетни.

Пајић се нада да ће локална и шира заједница препознати његов рад и помоћи му да се његови производи нађу ван граница земље, што би гарантовало добру цијену и олакшало набавку квалитене сировине за израду, прије свега столова и украсних лампи.

Израда

Пајић појашњава да основну сировину набавља у течном стању, да се она састоји од двије компоненте, смоле и учвршћивача, које непрестано мијеша двадесетак минута у различим омјерима како би се добила провидна маса којој се додају пигменти ради боје.

Пајић истиче да се тако припремљена маса излије у силиконирани калуп и затим контролисано стеже како би се добила потпуно равна плоча.

Према његовим ријечима, предмети се праве комбинацијом смоле и дрвета са којег се морају остранити све нечистоће.

Цијена

Пајић каже да због сложености процеса рада мање столове прави и по десетак дана и додаје да сто у дневном боравку израђен од епокси смоле кошта од 600 до 700 КМ, а, уколико су у њега уграђени украсни елементи, и до 1.000 КМ.

Он додаје да се цијена трпезаријских столова, у зависности од дебљине материјала, креће од 2.500 до 3.500 КМ.

„Нашао се купац за неколико мојих столова и стоних лампи, јер за људе који довољно знају о предности производа од епокси смоле и воле уникатне производе цијена није проблем.“ – наводи Пајић.

Подршка

Пајић је професор физичке културе и дипломирани менаџер безбједности, активан кошаркаш и тренер, а овим хобијем је почео више да се бави прије годину дана у породичној кући на Сокоцу.

Он истиче да је за кратак период успио да врати почетна уложена средства и додаје да су појавом вируса корона поремећени његови планови да овај хоби прерасте у озбиљан посао који жели да прошири.

– Ако бих успио да се моји производи појаве на европском тржишту било би сјајно, јер су довољно квалитетни и лакше би долазили до купца иако је тамо цијена скоро три пута већа – увјерен је Миљан.

За сада, како истиче, није наишао на разумијевање и помоћ ниједног од субјеката из локалне и шире заједнице који би материјално помогли идеје младих о запошљавању, али не губи наду да ће наредне године ући у пројекат подршке самозапошљавању ресорног министарства у Влади Републике Српске.

Према његовим ријечима, производи од епокси смоле су нови тренд у свијету и користе се за израду опреме у ресторанима, предмета у домаћинству, па чак и за израду подова, јер су веома квалитетни и отпорни на могућа оштећења површине.

Пајић истиче да заинтересоване особе његове производе могу погледати на „Фејсбуку“ и „Инстаграму“ на профилу „EpoxyRaya“.