– Никакво право нема да моралише онај који је у континуитету крао изборну вољу грађана, куповао посланике, онај који тргује и са иконама и који користи такав рјечник да је понижавајуће да долази од члана Предсједништва БиХ, казао је Шаровић.

„У Добоју је 15. новембра украдена бирачка воља грађана и то јасно и гласно кажемо. Никакво право нема да моралише онај који је у континуитету крао изборну вољу грађана, куповао посланике, онај који тргује и са иконама и који користи такав рјечник да је понижавајуће да долазе од члана Предсједништва БиХ из Републике Српске“, рекао је предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић на данашњој конференцији за медије у Добоју након одлуке ЦИК БиХ о понављању избора у овом граду.

Он каже да је најмање што се могло десити да се избори у Добоју понове.

„Али ми нећемо стати на томе, него ћемо тражити да се казне сви који су учествовали у изборним преварама. У Добоју практично није било избора 15. новембра, него процес преваре. Ово је важан дан за демократију и враћање повјерења у изборни процес у овој земљи“, истиче Шаровић.

„Сасвим је логична и оправдана одлука о поништавању избора у Добоју, будући да су утврђене велике неправилности, па чак и да су кривотворени бројни потписи бирача, што даље отвара питање утврђивања одговорности за кривично дјело изборне преваре под покровитељством одредјених владајућих станака“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Бореновић каже да је важно да се на поновљеним изборима Добојлијама омогуће законити и фер услови да изаберу своје легитимне представнике, као одраз стварне воље гласача, а не крадљивих бројача.

„Ово је прије свега резултат упорности наших људи у Добоју, неколико стотина представника опозиционих странака који су били одстрањени са бирачких мјеста, подносили жалбе, мјесецима инсистирали да се заустави ова брутална крађа, те грађана који су тражили законите изборе. Без њих се ово не би десило“, истиче Бореновић.

Он додаје да донесена одлука ЦИК-а може бити прекретница у даљем спроводјењу изборног процеса.

„Вријеме је да се коначно успостави ред и правила, да се стане у крај кабадајима и крадљивцима изборне воље народа“, каже Бореновић.

Бореновић је рекао да је, судећи по бурној реакцији Милорада Додика, управо он са својом екипом организатор свих манипулативних и преварантских радњи током избора 15. новембра.

Коментаришући одлуку ЦИК-а везано за изборе у Сребреници, Бореновић каже да му се идентичност одлуке наравно не свиђа, јер није ни по обиму и карактеру изборних манипулација није идентично ситуацији у Добоју:

„Мислим да ове двије одлуке није требало повезивати али одлука је донесена и треба сачекати правоснажност“, каже Бореновић.

Предсједник Демократског народног савеза Ненад Нешић рекао је да ДНС није у потпуности задовољан одлуком ЦИК БиХ, јер сматрају да су требали бити расписани нови избори у Добоју:

„Овдје се пријавило преко осамдесет политичких субјеката и ту се ради о малверзацији СНСД-а у циљу да добију што више чланова бирачких одбора и правдајући се вирусом корона не могу присуствовати сви посматрачи. Знамо да се овдје смањивао простор за гласање да наши посматрачи не могу ући. У Добоју је била пријављена и листа ‘Срцем за Чапљину’ која ни у Чапљини није постијала“, каже Нешић.

Он је истакао да ће све учинити да избори у Добоју протекну у демократској атмосфери и да ће руководство ДНС-а бити у Добоју у предизборној кампањи да помогне да се сачува изборна воља грађана.