Седам ученика првог разреда Основне школе Бошко Буха“ у селу Штрпцима код Рудог није данас првог школског дана у другом полугодишту дошло на наставу, а њихови родитељи су незадовољство сталним смјенама учитељица њихове дјеце изразили мирним протестом и окупљањем у близини школског објекта.

Родитељ Бранка Анџић каже да је управа школе за пола школске године у првом разреду промијенила пет учитеља и да дјеца више нису могла упамтити ни њихва имена а камо ли шта друго.

„Одлучили смо из револта да данас дјецу не шаљемо у школу и нећемо је слати док год последња њихова учитељица Мирјана Пантовић не буде враћена у први разред овдје у матичној школи бар до краја школске године“, каже Анџићева.

И други родитељ Драгана Анџић каже да су дјеца тек навикла на учитељицу Мирјану а сад ће им директорица довести неку другу.

„Ако се многи проблеми у у овој школи не ријеше родитељи ће бити принуђени да ученике препишу у школу у Прибој у Србији која организује и превоз за све њене ђаке. Боље је и то него овако надмудривати се са директорицом и њеним необјашњивим потезима“, каже родитељ Мирослав Јовановић.

Учитељица Мирјана Пантовић тврди да је све ово резултат класичног мобинга од директорице Славице Којадиновић над њом и неким другим њеним колегама у школи.

„Доживљавам мобинг на својој кожи од стране директорице већ неколико пута. Десило ми се да сам избачена из учионице пред шест ученика, помоћним радником и педагогом, а онда и из канцеларије а она ми је рекла да може да ради шта хоће. Наћалост нисам једина која је то доживјела. Сад сам из освете дуго припремане од управе школе пребачена да радим у најудаљенију подручну школу у Оскоруши, гдје пјешачим седам километара у једном правцу“, каже Пантовићева.

Она додаје да је директорица на састанку у школи рекла да ће од ње награбусити они наставници који су се жалили инспекцијама.

Просвјетни радници и родитељи кажу да је за годину дана у школу на жалбе запослених долазило шест инспекција.

„Ми поштујемо рад инспекцијских органа и оно што буду они утврдили као истинитост навода или неистиниитост у провођењу или непровођењу закона тако ће се поступати или против руководства школе или особа које су укључене у одређене процесе“, рекла је БН телевизији министар просвјете и културе Наталија Тривић.

У писменој изјави директорице Којадиновић се истиче „да је учитељица замолила родитеље да не шаљу дјецу у школу“ и да је она у поступку проглашења технолошким вишком.

„Школа неће дозволити да неки радници и родитељи манипулишу дјецом јер је њихов захтјев незаконит“ стоји у саопштењу директорице Којадиновић.