Суд БиХ потврдио је 30. децембра оптужницу против Фадила Новалића, премијера Федерације, Фахрудина Солака, суспендираног директора Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ), Фикрета Хоџића, власника „Сребрене малине“, те допремијерке ФБиХ Јелке Милићевић.

Ради се о афери „Респиратори“ која се односи на набавку 100 респиратора из Кине у БиХ, по цијени од 10,5 милиона марака.

Нису за употребу у инвазивном лијечењу

У оптужници је наиме, а што смо и објавили, јасно утврђено да „купљена и испоручена медицинска опрема (респиратори, АЦМ812А) не посједује ни минимум потребних битних карактеристика за адекватан третман пацијената средње и тешке клиничке слике због обољења ЦОВИД-19, због чега се не препоручује њена примјена у јединицама интензивне терапије“

– Односно, они нису намијењени за употребу у инвазивном лијечењу, посебно за болеснике с ЦОВИД-19 који су у критичном стању и којима може требати дуготрајна инвазивна и високо/ниска вентилација, стоји у оптужници.

Тројка Солак, Новалић и Хоџић, оптужени су и за набавку заштитне опреме у вриједности од 2.900.000 КМ за потребе борбе против коронавируса у Федерацији Босне и Херцеговине, у вријеме непосредно након проглашења стања несреће.

Према детаљима из оптужнице, тачније тачке која се односи на набавку заштитне опреме, оптужени Солак, одмах након што је промијењен састав Федералног штаба цивилне заштите и проширеног овлаштења у 21.30 сати, 25.марта 2020.године, контактирао је Хоџића како би доставио понуду за продају заштитне опреме.

У оптужници је наведено да је оптужени Солак прекорачио овлаштења јер започео процедуру набавке без покренутог поступка јавне набавке.

Тужилаштво тврди, да је по позиву Солака, Хоџић и поступио и већ сутрадан, тачније 26.марта 2020.године, маилом доставио понуду. Послије тога, тада осумњичени, а данас оптужени, међусобним контактима утврђивали су цијену и количину заштитне опреме.

Тужиоци тврде да Новалић, који, иако је знао да Влада ФБиХ није донијела одлуку о покретању поступка јавне набавке, прекорачивши границе овлаштења, ступио у контакт с Хоџићем. Истакнуто је да је 2.априла 2020.године, користећи се при томе дијелом службеног документа Завода за јавно здравство ФБиХ – „План исказаних потреба за здравствене установе у ФБиХ“, који је усвојен од Кризног штаба Министарства здравства ФБиХ“ наложио секретарици у Уреду премијера да маилом достави Хоџићу захтјев, у чијем табеларном приказу су исказане количине потреба са претпостављеним цијенама, сходно расположивим средствима у буџету и припреми понуду по достављеном дијелу документа. У оптужници се наводи да је Хоџић то и учинио.

Понуда Солаку стигла на вибер

Како се даље наводи, Хоџић је истог дана на маил Уреда премијера доставио понуду правног лица „Сребрена малина“, насловљену на купца Влада ФБиХ са исказаном укупном цијеном од 2.900.000 КМ, коју је формирао на основу достављеног плана, а који је затим Х.Г, директор Уреда премијера доставио путем апликације вибер Солаку.

Тужилаштво тврди да су затим, као припадници Удружења, по основу претходно осмишљеног плана, након набавке респиратора, намјеравали реализирати и овај дио Плана, до чега није дошло усљед недостатка одобрених средстава ФУЦЗ, у описано вријеме, а потом и истражних активности надлежних органа.