Током зиме нам требају хранљиви састојци и више него обично и морамо се пазити прехлада и грипа. Храна дефинитивно има своју улогу у свему томе, а једна врста хране која нам током зиме може донети утеху, ситост и здраве састојке је супа. Поред нешто тежих и маснијих намирница које повезујемо са овим добом године, треба увести и супу као освежење и извор витамина и минерала разне врсте. Данас се осврћемо на супу са ђумбиром и белим луком.

Прехлада није ништа неуобичајено током зиме, па тако свако од нас барем накратко има проблема са кашљем, кијавицом, или благом температуром. Знамо да домаћа кокошја супа може помоћи у лечењу те бољке, али треба радити и на превенцији, а ту и те како помажу ђумбир и бели лук. Ђумбир садржи посебне врсте уља које су по природи антиинфламаторна, односно делују против свих врста упала. Бели лук је позната здрава намирница, а у себи садржи многе здраве састојке који су добри против упала и вируса.

Састојци за супу:

  • 10 ченова белог лука, згњечених
  • Мало парче ђумбира (око 3цм), нарендано
  • 1 парадајз
  • 1 шаргарепа
  • 2 кашике кукурузног брашна
  • Со и бибер по укусу

Припрема:

Загрејте једну кашику уља у шерпи и на њему продинстајте ђумбир и бели лук. Додајте шаргарепу и парадајз исецкане на коцкице и динстајте још 2 минута.

Додајте воду у складу са тим колико густу и јаку супу желите и сачекајте да проври, потом додајте со и бибер по укусу и покријте поклопцем. Оставите да се крчка око 5 минута.

У посебној посуди размутите брашно у води и добро измешајте. Додајте то у супу и пустите да се кува још 2-3 минута. Служите топло.

По жељи можете додати и друго поврће попут грашка, кукуруза, купуса, а и пилеће месо иде одлично уз ову комбинацију. Ако волите, можете на крају украсити супу лишћем коријандера.