Двотомни зборник саопштења са Међународног научног скупа „Осам векова аутокефалије Српске православне цркве /СПЦ/ 1219-2019: историјско, богословско и културно наслеђе“ изашао је из штампе, у издању Светог архијерејског Синода СПЦ.

Зборник садржи 81 научни рад у којим је из различитих углова освијетљен догађај стицања аутокефалије СПЦ са почетка 13. вијека, као и садржина његовог богатог насљеђа која је током осам вијекова похрањивана у откривеним и неоткривеним ризницама српске историје, културе и богословља.

У склопу главних тематских цјелина посебна пажња је била предвиђена за критичко промишљање и анализирање историјских и канонских чинилаца стицања самосталности СПЦ.

Осим овог централног историјско-канонског питања, пажња је посвећена и свим другим кључним аспектима осмовјековне историје СПЦ са идејом да се пружи цјеловита слика, од средњег вијека, преко доба турске владавине, дјеловања српских покрајинских цркава, до новијег времена, у којем је уједињена СПЦ прошла кроз сва историјска искушења кроз која је ишао и српски народ.

Историјски пут СПЦ праћен је путевима српског богословља, у оквиру којих је пажња посвећена дугачком хронолошком луку богословствовања у Срба, од Светог Саве до светих Јустина Поповића и Николаја Велимировића, саопштено је из СПЦ.

Да би слика о осмовјековном путу СПЦ била цјеловита, значајан простор је дат њеном рукописном, просвјетном и умјетничком насљеђу, као кључном сегменту цјелокупног српског културног насљеђа.

Међународни научни скуп „Осам векова аутокефалије Српске православне цркве“ одржан је у децембру 2018. године.