Високи представник за БиХ Валентин Инцко потврдио је како се може очекивати јаче ангажовање међународне заједнице на сређивању стања, најавивши како ће посебну улогу у томе имати Њемачка.

– Мислим да ће сада доћи до преокрета и већег ангажмана Њемачке и то ће бити на добробит и БиХ и Балкана – рекао је Инцко у интервјуу за федералну телевизију.

Инцко није директно потврдио да ће га наслиједити конзервативни њемачки политичар Кристијан Шмит, али је рекао да је дефинитивно потребна „робусна политика“ међународне заједнице у БиХ.

Каже да је оптимиста да ће се то догодити и због чињенице да дужност предсједника САД ускоро преузима Џо Бајден, а он и њемачка канцеларка Ангела Меркел дијеле слично виђење стања у БиХ.

Инцко је навео је и да је већ припремио приједлог закона којим би се у БиХ забранило негирање геноцида почињеног над Бошњацима Сребренице.

Приједлог је сачињен по узору на онај који има Аустрија и која строго санкционише негирање холокауста.

Тај ће приједлог бити прослијеђен на разматрање и усвајање парламенту БиХ почетом јануара. Не буде ли то могуће, Инцко је најавио да ће се након тога „размишљати о даљим корацима“, чиме је назначио да постоји могућност да он такав закон наметне користећи своје овласти.