Можда сте цео стан окречили у своју омиљену боју, а ипак се не осећате добро и смирено. Алисон Стендиш, британска стручњакиња за терапију бојом, каже да свакој просторији одговара одређена боја – проверите да ли сте „погодили“.

Ходник: Зелена

“Одаберите црна улазна врата, која ће бити елегантна и префињена, или тамно зелена, што ће им дати ефекат раскоши и обиља”, рекла је Алисон, додајући као опцију и тамно плаву.

Ходник који повезује би, наводи, требао да буде у истом тону. “Можете да га обојите у нежну зелену боју или да додате биљке или слике које приказују природу”.

Трпезарија: Наранџаста

Алисон је објаснила да тамнија наранџаста или боја теракоте може помоћи да се у вашој трпезарији осећате птријатније и да разговор за столом лепше тече.

“Можете и да узмете наранџасте простирке за сто или столњак, уместо да кречите зидове, и да пазите да осветљење буде суптилно”, каже и додаје да за ову просторију треба избегавати плаву, јер може да подстакне нервозу и смањити удобност током јела.

Кухиња: Жута

“Кухиње су најбоље када су обичне, али жуте и наранџасте нијансе помажу пробаву. Такође асоцирају на цитрусе, због чега се простор чини светлијим и свежим”, указује Алисон.

Спаваћа соба: Нежно жута или плава

У спаваћој соби, где би добар сан требало да буде приоритет, бирајте нежне боје, али будите креативни с додацима.

“Спаваће собе могу да буду нежно жуте и нежно плаве, иако мислим да тамно плава боја на кревету или чак дубоко љубичаста чини да се у соби осећа луксуз. Да продајем свој стан, додала бих и неколико плишаних црвених јастука у собу. Црвена стимулише крв и појачава сексуалну енергију. То омогућава купцу да осећа да соба такође подржава ту енергију”, каже Алисон.

Купатило: Плава

“Купатила су у свом најбољем издању кад су плава, јер је то боја антисептика и чистоће. Увек у купатило додам мало сјаја с наранџастим или жутим пешкирима, можда гуменом паткицом и чашама или вазом која је у некој топлој боји”, саветује Алисон.

Дневна соба: Сива, зелена или плава

Дневни боравак треба да буде неутралан или у нежно сивим, нежно зеленим или плавим тоновима.

“Топле боје би ипак требало да буду на завесама, јастуцима, украсима и сликама. Овом делу треба додати дозу опуштености, живости у наранџастим, магента или жутим бојама. Велики јастуци су такође невероватни за уношење боја”, сматра Алисон.

Радна соба: Жута

Боје у радном простору требало би да омогуће максималну концентрацију, а изгледа да за то нема боље од жуте.

“Жута је сјајна боја за отварање ума и помоћ у протоку информација. Принтови и можда жути јастук учиниће ово подручје светлим и гостољубивим”, рекла је за Даилy Маил, а преноси 24сата.хр.