Планинарско друштво „Гласинац“ са Сокоца прославили су славу – Светог великомученика Димитрија и обиљежили 11 година постојања.

Секретар друштва Вера Мијатовић рекла је Срни да је круна њиховог вишегодишњег рада изградња и рад на даљем уређењу Планинарског дома „Црвене стијене“ на локалитету Надроманија.

– Кроз јавне позиве за подршку пројектима невладиних организација град Источно Сарајево подржао је наш пројекат `Саградимо планинарски дом Црвене Стијене`- навела је Мијатовићева.

Мијатовићева је додала да је и општина Соколац подржала планинарски пројекат „Оаза мира – Добро дошли на Романију“, кроз које је у најбољем свјетлу промовисана ова планина.

Посебно задовољство, истакла је, чине им тренутне активности на проширењу туристичке понуде на Романији у оквиру пројекта „Инџој Сарајевско-романијски регион“ кроз који је почела изградња „Виа ферата“ – осигураног планинарског пута за љубитеље адреналинског планинарства.

Мијатовићева је нагласила да је пројекат „Магична пењалишта“, такође, у имплементацији, којим је осмишљено 30 смјерова који пружају могућност за пењање и почетницима и професионалцима.

– У бенефите овог пројекта убрајамо мапирање потенцијала, едукацију кадра, те промоције на интернету и телефонске апликације под зајендичким називом `магична пењалишта БиХ`- навела је она.

О постигнутим резултатима у протеклих годину дана, Мијатовићева је поменула више излета на Црвене стијене у оквиру пројекта „Разгледница са Романије“, које су финансирали Омладинска банка Соколац и Фондација „Мозаик“, у складу са мјерама заштите од ширења вируса корона.

Соколачки планинари учествовали су у ходочасничким путовањима манастиру у Кнежини и Озерковићима, у походима на Пјеновац, Жепске планине, Требевић, Височицу, Зеленгору и Тару, посјетили манастире Тврдош, Завалу, Житомислиће и Пребиловце, те водопаде Берег и Скакавац.

Чланови „Гласинаца“ били су ангажовани и у организовању и допремању помоћи старијим и угроженим лицима у првим мјесецима епидемије вируса корона.

Планинари „Гласинца“ јуче су присуствовали празничном богослужењу у манастиру на Равној Романији и обавили чин ломљења славског колача, поводом крсне славе друштва.