Прије четврт вијека из подрума породичне куће трговина Оногошт је кренула на неизвјестан пут. Био је то пут ка преузимању пуне одговорности не само за сопствене животе и егзистенцију већ и за егзистенцију три запослена радника и њихових породица.

– Биле су то године изазова, године учења и савладавања препрека које су посљедица дешавања на нашим просторима. Оснивач и власник фирме те 1996. године је одлучио да напусти сигуран посао у гимназији гдје је био професор математике, а у том моменту и директор и са супругом започне приватни посао. Одустајање више није била опција – почиње причу за еКапију Љиљана Шука, директор ланца маркета Оногошт.

Тиме је започело кретање од мале породичне трговине ка ланцу маркета у сарајевско-романијској регији.

– Били смо једни од ријетких који су прве године након рата у опустошеној и транзицијом уништеној земљи запошљавали људе и редовно их плаћали и то у новцу, а не неким папирима, чековима и слично. Посао се градио полако али на сигурним и чврстим основама. Након четврте малопродајне радње, а потом и прве на територији друге општине, било нам је јасно да можемо даље да растемо и да имамо будућност.

Обнова и ширење мреже маркета

Како истиче Шука, у току је градња новог пословно-стамбеног објекта у Источном Новом Сарајеву у којем ће бити смјештен савремен маркет са пратећим садржајима.

– Желимо прије свега да покријемо и што боље и савременије уредимо потојеће маркете на нашој регији, да бисмо онда приступили осталим крајевима Републике Српске. Због актуелне ситуације изазване корона вирусом у овој години нећемо отварати ни један нови објекат. До краја године имамо у плану да реновирамо и осавременимо двије постојеће радње, да се потрудимо да задржимо садашње промете и постојећи број радника.

Како наводи, пандемија их је пореметила у планираним реновирањима, односно реконструкцији појединих продајних објеката, те су морали да одложе те актвиности које се сада проводе. Такође је зауставила започету сарадњу са италијанским компанијама, јер је Италија претрпила велики удар.

– Још је рано да се у потпуности сагледају посљедице пандемије на пословне резултате. У почетку смо усљед страха од вируса, карантина и ванредног стања, имали повећану, у неку руку, хистеричну потражњу за поједним производима. Било је теже набављати одређене артикле попут брашна и средстава за хигијену, будући да су границе биле затворене, да је свуда потражња била изузетно повећана. Међутим ми смо градећи своје пословно име изградили и репутацију сигурних партнера и захваљујући нашој одговорности успјешно смо одговорили на све потребе и захтјеве наших купаца – појашњава Шука.

Ширење пословања и у Србији

Након дугогодишњег искуства у свијету трговине, гдје су, наводи Шука, упознали потребе и захтјеве тржишта, те се опредјелили за праћење трендова у развијеним земљама када је у питању опремљеност трговина и продајних јединица, кренули су у послове опремања маркета и увозом трговинске опреме.

Данас фирма Инпут, као природни наставак и надградња Оногошта послује у Србији, Републици Српској и Босни и Херцеговини.

– Са више од 800 опремљених продајних јединица представља озбиљну компанију, компанију коју клијенти уважавају и којој вјерују.

У поређењу са домаћим тржиште, Шука наводи да је тржиште Србије веће, организованије и уређеније.

– У Републици Српској због сложености односа унутар БиХ постоје одређени пропусти када је у питању увоз и поријекло робе. Поједини производи улазе у нашу државу нелегалним токовима, увози се роба сумњивог поријекла и лошег квалитета са ниским цијенама. Све то представља изазов и отежава пословање. Међутим, то се из године у годину мијења и иде у позитивном смјеру. Заједно се боримо и радимо на уређењу тржишта и побољшању рада. Разлика је и томе што код нас још нису дошли велики свјетски трговински ланци као што је Лидл који је у Србији присутан већ двије године. Да ли је компанијама као што су Лидл, Делез и сл. интересантно тржиште БиХ, то ћемо видјети у наредним годинама, на нама је да радимо, да се прилагођавамо промјенама и захтјевима купаца.

Соколац добро мјесто за улагања

Шука сматра да је Соколац због свог географског положаја, природних богатстава и људи, одлично мјесто за започињање послова, као и за отварање представништва компанија.

– Као једна од шест општина Источног Сарајева, због близине Сарајева које представља велико тржиште, те уважавајући чињеницу да се налази близу међународног аеродрома, као и да се планира градња једног на Гласинцу, те да је на чворишту путева према приморју, Београду, већ поменутом Сарајеву, али и Златибору и Јахорини те да има доста простора за градњу због равног терена и ријешене комуналне инфраструктуре те једноставне администрације, Соколац је мјесто које ће инвеститори и те како препознавати у будућности.

Сарадња са локалним произвођачима и заједницом

Кроз све године пословања менаџмент Оногошта настоји да побољша и унаприједи сопствено пословање, али да то раде уважавајући заједницу чији су дио.

– На обострано задовољство сарађујемо са пољопривредним произвођачима, подстичемо их и охрабрујемо да кроз наше маркете пласирају своје производе, да повећавају производњу. То је наш начин и наше схватање економског и сваког дугог патриотизма. Поносни смо на чињеницу да смо пружили шансу младим дипломираним економистима да код нас стичу прва професионална искуства, те да примјене научено – каже Шука.

Она додаје да у сарадњи са локалним заједницама Источног Сарајева и шире регије, учествују у развоју и изградњи свих општина овог града.

– Продајни објекти Оногошта представљају пажљиво дизајниране и функционалне грађевине, рађене по свим стандардима и захтјевима савременог свијета. Сви већи маркети садрже вишеструке погодности за купце и посјетиоце. Подржали смо и активно подржавамо бројне хуманитарне акције, стипендирамо спортска такмичења, помажемо удружењима и организацијама које се баве друштвено корисним радом. Са друге стране локалне заједнице уважавају и поштују нашу компанију и наш рад.