Један од оних који су  међу првима почели да плету  братско коло  у  којем  су се нашли  ловци Лазарева и Сокоца је Сокочанин Ратко Ђурковић. Он се  са Вељком Рајићем,  који, нажалост, више није  међу живима, прије  четири деценије нашао у банатској равници, гдје  је и почело  братско дружење двије ловачке дружине, које траје  већ четири  деценије.

ratkodjurkovic-prica19122016

Ратко је један од најстаријих чланова Ловачког удружења „Гласинац“. Скоро цијели радни вијек  провео је радећи као возач у чувеном соколачком предузећу  – Дрвној индустрији „Романија“. Пензионерске дане проводи у  тишини свог  дома у Сокоцу  са  супругом Миланом, дочекује  унуке, кћери и зетове, радује се изласцима у лов и сусрету са  својим  другарима, браћи по волану – романијским бившим шоферима.

Зидови дијела породичне куће Раткове  покривени су ловачким  трофејима који га подсјећају на  доживљаје у  романијским ловиштима и ловним просторима Баната. Живо се сјећа како  је  рођено дружење  ловаца Лазарева и Сокоца.

– За воланом сам прокрстарио сву бившу Југу, добро познајем и  путеве у Банату. Вељко Рајић је имао рођака који је био  управник  ловишта  којим газдује Ловачко друштво „Лазарево“.  Отишли смо  први са Романије  у госте  ловцима Лазарева. Изашли у лов на  зеца. Сјећам се,  појави се  зец,  скаче по орању. Пуцам и, наравно, промашај.  Опомињу ме  ловци  из равнице. Питају због чега  сам  пуцао, а  ја кажем да је  зец био близу, на  тридесетак метара од  мене. Они се насмијаше, а један од њих рече да  је  зеко био  далеко,  чак  70 метара од  цијеви моје  пушке. Пуцао сам и срндаћа. Мислио сам да је  близу, а он  далеко од мене  400 метара. Нас збуњује равница, као и ловце  из равног простора  када се  нађу на  нашој Романији – почиње причу  Ратко.

ratkodjurkovic-prica19122016_2

Вељко и Ратко су  поставили темеље  братству  ловаца  Лазарева и Сокоца. Убрзо су им се придружили Драгиша Ковачевић  и Богдан Ђурковић. Након тога, из године у годину, све је  масовније дружење двије ловачке дружине, рођена су трајна пријатељства, а потписана је и Повеља о братимљењу,  чиме је овјековјечено братствовање  ловаца са   високог простора и банатске равнице.

Ратко сада има  кума у Лазареву – познатог ловца  Жарка Благојевића. Да није било лова,  сигурно се  кумство не би успоставило и вјечно везало  двије породице.

– Десило се то 1990. године. Жарко је добио сина.  Питао ме да ли би  му био кум. Наравно  да је то за  мене била част, као и за  сваког човјека  на Романији, гдје је кумство светиња. Нису случајно остале  у народу ријечи: „Бог на небу, на земљи кум“. Дошла  породица Благојевић у  Соколац.  Жаркова жена је Њемица, крштена у католичкој богомољи.  Пита она нашег свештеника Милорада Љубинца да ли се мора крстити поново у нашој цркви, а прота каже: „Крст је један, свака вам част што сте то изговорили“. Обавили смо чин крштења.  Имам  кумове  за понос, добре и честите људе, породицу која је  високо поштована. Кад  дођем код њих,  чисто ми је непријатно  колико се  обрадују. И моји другари, ловци из Сокоца,  Жарка  зову кумом –  казује  Ратко.

ratkodjurkovic-prica19122016_3

Дружио се  Ратко са  бројним ловцима који данас нису међу живима – Мирком Рудовићем, Светозаром Бајом Бјековићем, Будумиром Шупићем,  Ромином и  другима. Од њих  много тога научио и на млађе преносио. Неизмјерно воли природу. Притисне га туга  када  се помене криволов,  бахатост  појединаца  који, у  ноћној тами и  уз  помоћ моћних теренских возила, „наоружани“ рефлекторима и најубојитијим оружјем са снајперима,  убијају све  што им  дође на нишан,  па и племениту  дивљач.

– У лов, као и сваки  прави ловац, не  одлазим да  убијем. Несрећан сам  када ми прође  дан у лову а  не видим  ништа од дивљачи.  Враћам се кући  сломљен и тужан.  Шума без дивљачи је као и град без становника. Моја група  води  рачуна шта  ће одстријелити. Никада се није десило да неко убије, како  ловци кажу, „шиљана“, срндаћа  који има  само годину дана. Мора се стати у крај квиволову.Припадници МУП-а  нам морају помоћи у борби против  криволоваца. Када ово  говорим, увијек се сјетим некадашњег командира  Полицијске  станице Соколац – Пана Аћамовића,  у чије  вријеме  се  ријетко ко усудио да   се  окуша у криволову. Знао је  да  ће то Пане строго казнити и да ће  скупо платити нечасну работу – каже јунак ове приче, који је  недавно, у вријеме обиљежавања садамдестогодишњице постојања Ловачког друштва „Лазарево“, добио Плакету Ловачког удружења Зрењанина.

ratkodjurkovic-prica19122016_4

Прелистава  Ратко  ловачке успомене, сјећа се  младости  када је одлазио у лов и након урнебесног  новогодишњег  славља. У сјећањима су и ведри  дани проведени са колегама возачима, чувеном генарацијом Романијиних  шофера, када се често лумповало и друговало. Да право  пријатељство ништа не може  угасити, говори посјета  његових другара –  ловаца и бивших камионџија када је  23. јануара ове године  поломио кук и био везан за постељу. Ту подршку никада  не може  заборавити. Додатну радост у  пензионерске дане  једног од најстаријих и најискуснијих  соколачких ловаца уноси  унук Никола, који  ће  кренути  дједовим стопама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име