Хрватски предсједник Зоран Милановић изразио је данас спремност да посјети Хрвате који живе у Србији и тако потврди бригу Хрватске за хрватску заједницу у сусједној држави.

Милановић је током разговора на Пантовчаку са представницима Хрвата у Србији указао да је поштивање права и заштита националних мањина био и остао важан критеријум на путу према чланству у ЕУ, саопштено је из кабинета хрватског предсједника.

Он је истакао да очекује да ће се стандарди које Хрватска примјењује у заштити и промоцији права националних мањина у једнакој мјери примјењивати и за хрватску националну мањину у Србији.

Представници Хрватског националног вијећа и Демократског савеза Хрвата у Војводини упознали су Милановића са својим досадашњим дјеловањем у заштити и промоцији права Хрвата у Србији, као и са условима у којима дјелују, те проблемима са којима се сусрећу.

Састанку на Пантовчаку присуствовали су предсједник Хрватског националног вијећа Јасна Војнић, потпредједник овог вијећа за Суботицу Ладислав Сукновић, те предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов.