Цицвара је традиционално, народно јело. Укусно и изузетно јако, тако да дуго времена држи ситост. Прави се од млека или воде, сира, кајмака и брашна.

Састојци: 100 гр кајмака (“старог”), 150 мл воде, 3 кашике брашна (најбоља комбинација белог и кукурузног брашна или уместо кукурузног брашна ставите домаће пшенично брашно).

Припрема:

У шерпу ставити воду и кајмак и пустити да проври и да се кајмак истопи.

Кад вода проври, скинути са ватре и лагано, уз стално мешање додавати брашно. Кад се дода сво брашно и даље наставити мешање док цицвара не пусти масноћу и почне да се окреће. (Ово мешање некада може да траје дуго. Стари људи кажу да треба да се озноје и домаћица и цицвара да би успела.)

Кад цицвара пусти маст вратити на ватру и уз стално мешање (мешање у круг само у једну страну) кувати неких 10-ак минута, потом скинути са ватре и топлу послужити.

Иако поступак изгледа лаган, цицвара је доста захтевна за припрему и не успе сваки пут. За то треба и искуства и среће. Једноставно треба све да се уклопи: врста и квалитет кајмака, врста брашна и поступак и дужина мешања. Све док цицвара не пусти маст и не почне да се окреће она није успела. Некад, нажалост, и уз сав труд до тога неће доћи, али увек постоји други пут (трећи, четврти.. :-).

Послуживање:

Цицвара се традиционално послужује у дрвеном тањиру, са медом и киселим млеком. Ако нема дрвеног може и обични, укус се не мења.