Сунцокрет је јестива, љековита и украсна биљка. У баштама дјелује моћно и лијепо, као „приземљено сунце“ под нашим прозором. Топлину коју доноси велика жута цвјетна глава на платно је пренио холандски сликар Винсент ван Гог у једној од највеличанственијих слика импресионизма.

У баштама, сунцокрети су уобичајени због љепоте укусних и веома храњивих сјеменки, привлаче бумбаре, пчеле те птице које се хране инсектима. Распрострањен је и као ратарска култура првенствено као издашна уљарица и све више и као здрава храна.

Обилује витамином Е и селеном па се препоручује свакодневно конзумирање око 100 г као превенција кардиоваскуларним и малигним болестима, те упалним болестима попут астме и реуматских проблема.

У фази пупања сунцокрет се окреће за сунцем. Он је симбол сунца и љета а у народу је још познат под именом сунчани цвијет. Цвијет му је жуте, наранџасте или црвенкастосмеђе боје са црном или сивозеленом бојом у средини. Може бити једноставан или двоструки – пуни цвијет. Цвјета од почетка јула па све до октобра, зависно о поднебљу у ком расте. Цвијет се користи и као резана биљка а неријетко и приликом аранжирања цвијећа. Осим једногодишњих сунцокрета постоји и сунцокрет који припада групи вишегодишних биљака.

Пржене сјеменке сунцокрета

Очистите жељену количину сјеменки. Очишћене језгре исперите под млазом хладне воде па оставите да се оциједе и просуше. Загријте пећницу на 150 степени, плех прекријте папиром за печење па распоредите сјеменке у једном слоју. Пеците 30 до 40 минута уз повремено мијешање, како би се сјеменке подједнако пржиле. Ако желите слане сјеменке, посолите их да се со мало попржи са сјеменкама. Овако пржене сјеменке можете јести док су још топле. Ако им додате мало маслаца (као кад пржите кокице), сјеменке ће бити укусније. Охлађене пржене сјеменке оставите у стакленим теглама.

Сунцокретово уље

Сунцокретово уље се користи због мноштва витамина Е и селена, који су антиоксиданси.

Узмите једну велику кашику уља па га полако мућкајте у устима око 20 минута, потом избаците. Водом исперите уста, а зубе добро оперите пастом за зубе. Поновите три пута дневно, прије јела. Урадите тако једном недјељно, или ако патите од главобоље, грлобоље, зубобоље, прехладе… неколико дана заредом до опоравка.

Масажа сунцокретовим уљем

Због антиупалног дјеловања посебно се препоручује лагано масирање болних зглобова код реуматског артритиса, реуме и остеоартритиса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име