Петиција за редовно и квалитетно снабдијевање становника општине Соколац електричном енергијом (ВИДЕО)

0

Данас је почело потписивање петиције грађана општине Соколац како би се утицало на ријешавање дугогодишњег проблема слабог и нередовног снабдјевања електричном енергијом потрошача у овој локалној заједници.

Први човјек општине Соколац, начелник Милован Бјелица истиче да упоредо са развијањем града, појачавањем индустријских капацитета, враћања у рад предузећа која су била у стечају, истовремено и покретањем нових производних погона у посљедње вријеме су све учесталији проблеми у електроснабдјевању.

– Поред фирми којима нередовна испорука електричне енергије и чести прекиди изазивају велику штету и кварове на машинама, а због ниских напона поменуте машине не могу да раде, ту су и проблеми у домаћинствима гдје долази до кварова кућних апарата. Дешавају се и велике штете од грмљавине, јер нису добро урађена уземљења. Примјер за то је пар кућа у граду, на раскрсници улица „Пера Косорића“ и „9. јануара“, а неријетко се дешава и да дође до кварова у уличној расвјети – појаснио је Бјелица.

Начелник Бјелица је нагласио да петиција није усмјерена против једног појединца, него се само жели указати да је неопходна реконструкција нисконапонске мреже, извршити уземљење гдје је потребно, као и испоштовати договор који постоји са Електродистибуцијом, а то је да буде редовна и квалитетна испорука електричне енергије.

– Више пута смо се обраћали у ЗП „Електродистирбуција“ а.д. Пале, и тим поводом директор Ацо Станишић је посјетио општину Соколац, а на састанку је разговарано о потешкоћама са електроснбдјевањем. Станишић је казао да нема довољно средстава да би се проблеми који постоје ријешили током ове године и да ће бити уврштени планом за наредну. Међутим, ово не може да чека, јер се проширује индустријска зона – додао је начелник.

Бјелица је најавио да ће у наредним данима, активисти обићи цијелу територију општине Соколац, како би разговарали са свим носиоцима домаћинстава и затражили подршку за ријешавање поменутог проблема.

– Са становништвом се нико не може играти и након ове петиције, коју ћемо уредно доставити и предати јавности, предузећемо неке друге кораке уколико не буде резултата – категоричан је Бјелица.

Потписивање петиције је организовао Општински одбор Српске демократске странке Соколац, а акција ће трајати до 30. септембра.