У први разред основних школа у Српској досад је уписано 9.099 ученика, а не дође ли у наредна два мјесеца до додатног прилива ђака првака, биће то трећа школска година заредом како је ова бројка испод 10.000.

Наиме, према подацима од прије годину дана, у 2019/2020. у основним школама у РС била су уписана 9.293 ученика првог разреда, а годину раније њих 9.731.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске за „Независне“ су потврдили да је упис ученика у прве разреде основних школа у школској 2020/2021. години реализован у свим школама током јуна и јула.

Према подацима које су ресорном министарству доставиле школе, уписано је, дакле, 9.099 ученика, али тај број не мора бити коначан.

„Имајући у виду да сваке године до септембра буде уписан додатни број ученика, очекујемо да ће до почетка школске 2020/2021. године бити уписано још ученика те ћемо тачне податке о броју уписаних првачића имати крајем септембра, до када су школе обавезне да нам доставе годишње програме рада“, казали су из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

У неким школама ове године ће бити више првачића него протеклих година.

„Ми ове године уписујемо једну од најбројнијих генерација. Са данашњим даном имамо већ уписаних 189 првачића, а тај број би у наредном периоду могао бити додатно повећан. Иначе, прошле године имали смо 166 првачића, а претпрошле 144“, рекао је јуче Предраг Рачановић, директор Основне школе „Вук Караџић“ Бијељина.

Рачановић, који је и предсједник Актива директора основних школа у бијељинској регији, додаје да оваква ситуација ипак није у осталим школама.

„Највећи је проблем у руралним срединама, гдје се смањује број ученика због миграција становништва“, нагласио је Рачановић за „Независне“.

Према Закону о основном васпитању и образовању, у први разред уписују се дјеца која закључно са 31. августом текуће године навршавају шест година.

„На захтјев родитеља, у први разред могу бити уписана и дјеца која до краја текуће године навршавају шест година, уколико комисија за упис дјеце у први разред процијени да је дијете спремно за полазак у школу“, наглашавају из овог министарства.

У изузетним случајевима, у први разред се могу уписати дјеца млађа од шест година или се може одгодити упис, уколико комисија за упис дјеце у први разред процијени да је то у најбољем интересу дјетета.

„У први разред уписује се и дијете старије од шест година које због болести или других разлога није било уписано у школу“, рекли су из ресорног министарства.

Број ђака првака у РС по школским годинама

– 2020/2021 – 9.099

– 2019/2020 – 9.293

– 2018/2019 – 9.731