Божур је вишегодишња биљка која ће разноликошћу цвјетова уљепшати свако двориште. И старе вртове су красили божури на чију љепоту нико није равнодушан. У свијету постоји преко 3000 различитих врста који се одликују различитим бојама а стално се појављују и нове сорте божура које плијене својом љепотом.

Симбол је љепоте и женствености који сваког прољећа обогати природу очаравајућом раскоши боја и мириса. Још од античких времена познат је као украсна али и љековита биљка благотворних састојака. Многима је божур најљепше цвијеће али мало њих зна да су управо они кроз богату историју постали симбол љепоте и женствености. Легенда каже како је божур добио име по љекару богова Паеону који је једини био поштеђен судбине умирања, тако што су га богови претворили у цвијет који данас познајемо. Иначе, често се каже да божури своју љепоту откривају ономе ко је и заслужује. Наиме, може проћи 5 до 7 година од садње до првог цвата и на једној биљци може порасти до 60 цвјетова.

Козметичка индустрија је божуру приредила праву ренесансу, управо захваљујући љековитом дјеловању његових састојака који дјелују противупално на разна стања коже, често смањују иритацију и ризик од повреда на кожи, па је тако шампон од божура одличан за осјетљиво тјеме. Оно што божур чини тако препознатљивим јесу његова дуготрајна свјежина и мирис који подсјећа на свјеже покошену траву. Од цвјетова божура себи можете приуштити цвјетну купку која ће благотворно дјеловати на вашу кожу.

Божанствено уље божура за његу лица, тијела и косе

Уље од божура помаже против проширених вена и хемороида.

Потребно је:

80 г уситњеног свјежег коријена божура, које треба да ставите у теглу и прелијете са 3 дл маслиновог уља. Оставите да стоји 3 седмице на топлом и свијетлом мјесту, уз свакодневно протресање. Уље потом проциједите и чувајте на хладном мјесту. Користите за масажу и мазање.

По српском вјеровању, цвјетови божура били су искључиво бијеле боје све до Косовске битке, када су никли црвени божури из земље натопљене крвљу косовских јунака.

Цвјетови божура прави су украс у сваком домаћинству и доносе срећу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име