Хеликоптер који је одузет у акцији „Парма два“, према сазнањима која имамо није ни регистрован, ни коришћен на законски начин, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

– Из тог разлога је привремено одузет. У наредном периоду Тужилаштво ће се свакако укључити и преузети даљи рад са полицијом по том предмету – истакао је Лукачосврћући се на акцију „Парма два“, која је јуче изведена.

Лукач је навео да је истрага у току и да је у ово кривично дјело укључено више лица која су од раније позната МУП-у Републике Српске као извршиоци различитих кривичних дјела и превара.

Лукач је рекао да се хеликоптер који је привремено одузет у тој акцији налази сада у МУП-у Српске и да је заштићен на адекватан начин.

-У наредном периоду Тужилаштво ће се свакако укључити и преузети даљи рад са полицијом по том предмету – истакао је Лукач. Тужилац Окружног тужилаштва Бањалука предложио је да брачном пару Горану (48) и Мартини (39) Росо, ухапшеним у овој акцији, од којих је одузет хеликоптер, а који су осумњичени за више кривичних дјела, буде одређен притвор.

– Тужилац је одређивање притвора предложио због постојања могућности да би осумњичени могли побјећи те због бојазни да би могли уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак – рекли су у Тужилаштву и додали да постоји могућност да би они боравком на слободи могли утицати на свједоке или поновити кривична дјела.

Брачни пар ухапшен је у четвртак, заједно са С.С. у наставку акције „Парма 2“ због сумње да су починили више кривичних дјела.

Двојац Росо полиција терети за читав низ кривичних дјела, као што су фалсификовање исправе, утаје, преваре и слично.

Мартина је осумњичена и да је израдила лажну диплому магистра стоматологије на своје име и отворила зубарску ординацију, те незаконито пружала здравствене услуге.

Њен супруг Горан се такође повезује са низом тешких кривичних дјела, као што су озбиљне пријетње полицији, продаја туђег аутомобила, израда лажних љекарских налаза и слично.

Њих двоје су били ухапшени и у фебруару ове године, а тада су били осумњичени за 13 кривичних дјела. Росо је годинама познат полицији по бројним кривичним дјелима, а полиција из Србије га терети да је починио код њих најмање 97 кривичних дјела. Браћни пар Росо саслушаће поступајући тужилац на околности кривичних дјела за која се терете након чега ће однијети одлуку о евентуалном предлагању притвора.

Дјеловање САЈ-а На питање да ли на подручју Источног Сарајева може да се ангажује Специјална антитерористичка јединица (САЈ) с обзиром на специфичност овог подручја, Лукач је рекао да та јединица дјелује компактно као једна јединица и да се ангажује само у одређеним задацима када то захтијева ситуација на терену.

– Јуче смо успјешно завршили једну акцију у коју се ова јединица укључила. Пажњу на терену изазива када се САЈ појави са свим својим средствима. Полицијска управа у Источном Сарајеву је једина полицијска управа која има двије јединице жандармерије, а све друге на терену имају по једну – појаснио је Лукач.

Лукач је истакао да сматрају да је то у овом тренутку довољно да одговоре задатку безбједности, а уколико се процијени да је потребно да се ојача и присуство САЈ-а или других јединица жандармерије, да ће се свакако то урадити на вријеме и ефикасно заштити грађани. Он је захвалио досадашњем директору Полиције Републике Српске Дарку Ћулуму који је именован за новог директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) на успјешној сарадњи и раду који је провео у МУП-у Српске.