Уколико желите здраву кожу, морате да се ослободите лоших навика.

А њих је много, од премало сна до непрестаног додиривања лица рукама.

Иако их се није лако ослободити, нарочито не за кратко време, на дуже стазе ће ефекат бити велики.

Стручњаци издвајају 8 лоших навика којих би требало да се ослободимо што пре.

1. Истискивање бубуљица

Да, имате осећај као да вам нешто ужасно смета и једноставно то морате да уклоните. Међутим, истискивањем бубуљица и дирањем и стискањем свега по кожи сами себи стварате проблем. Око 90 одсто свих ожиљака и акни на лицу настало је као резултат истискивања и дирања по кожи лица.

Пробајте да у главу усадите мисао: “Ако ово оставим на миру, то ће нестати за неколико дана, у најгорем случају, за недељу дана. Ако одаберем да истискам, остаће ми ожиљак, а он би могао да траје цео живот”.

2. Превише пилинга

Осећај свежег лица једна је од наших најдражих ствари у животу, али важно је имати на уму мантру ‘мање је више’. Превише пилинга може иритирати вашу кожу, чинећи је сувом и црвеном. То такође може проуузроковати да ваша кожа прекомерно производи уље како би надокнадила изгубљену влагу, што изазива пуцање коже.

Ограничите употребу на једном или два пута недељно и будите врло нежни.

3. Спавате мање од осам сати

Колико год било примамљиво остати будан до 3 ујутро како бисте довршили још неколико епизода ваше омиљене серије, ваша ће вам се кожа захвалити ако одете на спавање раније. Довољно сна (у идеалном случају седам до осам сати) може снизити пХ коже, што утиче на њен природни сјај.

Одмор у лепоти је права ствар.

4. Одлазите на спавање, а нисте скинули шминку

Најгори осећај је ујутро, када отворите очи, и схватите да нисте скинули шминку ноћ пре. Ако не перете лице пре спавања то може да буде лоша вест за ваше поре, а да не спомињемо осетљиву кожу. Узмите у обзир ноћни ритуал умивања лица одмах након вечере пре него што се превише уморите и за сваки случај оставите пакет марамица за скидање шминке на свом ноћном ормарићу.

5. Заборављате крему за сунце

Ако вам сунце сија, па макар и кроз прозор, УВ зраци долазе у контакт с вашом кожом, а чак и ако само 15 минута ходате напољу на сунцу, то је још 15 минута незаштићеног излагања сунцу.

Крему за сунце једноставно морате да уврстите у своју дневну рутину, поготово у топлије време. А с обзиром да постоји огроман избор нијансираних хидратантних средстава, масти за лице и многих других, постоје безбројни начини да осигурате својој кожи потребну негу, заштиту и хидратацију.

6. Купање у врућој води

Ма колико било предивно да се препустите топлом тушу, екстремна температура могла би да исуши вашу кожу. Врућа вода повећава доток крви у кожу, што је чини црвенијом и осетљивијом. Такође може погоршати упаљена подручја на којима имате пукотине или ране. Уместо тога, циљајте на млаку температуру, посебно приликом прања лица.

7. Стално дирате лице

То непрестано додиривање може бити кривац за многе бубуљице и црвенила. Иако је то лакше рећи него учинити, једноставно држање руку даље од лица помоћи ће вам да се иритирана подручја очисте.

8. Форсирање коже

Свакако, нагомилавање ваших омиљених производа може вам се чинити врхунским луксузом, али морате знати да препознате када је превише.

Можете добити алергијску реакцију, а ако је имате, тешко је утврдити што је тачно изазвало реакцију. Уз то, ваши производи такођер не продиру у вашу кожу ако их стављате превише.