Српска демократска странка улази у четврту деценију постојања, те као њена претеча најављује и оглашава и скори улазак Републике Српске у четврту и још много деценија постојања.

Чињеница да и данас постоји, након толико година и након толико искушења, говори да је народ из којег је потекла и даље препознаје и подржава као идеју чија је мисао водиља опстанак и напредак нашег народа на овим просторима.

У вријеме када је наш народ био угрожен, оснивачима Српске демократске странке није био нимало лак задатак стати на његово чело и повести га у борбу за опстанак на вјековним огњиштима и свјесно ставити свој живот на коцку за српско име и православну вјеру. Многи истакнути чланови Српске демократске странке су јуначки и мученички дали своје животе у одбрани свог народа и у стварању Републике Српске, а многи су свој крст носили за вријеме, а неки носе и годинама након Одбрамбено-отаџбинског рата.

Српска демократска странка као општенародни покрет јесте претеча Републике Српске, која се родила из тог покрета. Републику Српску нису стварали само чланови и симпатизери Српске демократске странке. Највеће заслуге за њено стварање имају борци Војске Републике Српске и њен народ, који је имао повјерења у руководство СДС-а, да ће се изборити за њено постојање и наш опстанак на овим просторима.

Како је Српска демократска странка од самог почетка по свом називу баштинила демократију и вишестраначје у настојању да се наш народ ослободи стега једноумља и једнопартијског система, тако су истовремено три деценије Српске демократске странке обиљежили готово константни покушаји да се она уништи или угаси, а њено руководство и чланство прогоне на разне начине и расточе и прелију у друге, за неке подобније, политичке партије. Борба против једноумља, једнопартијског система и диктатуре, нажалост, наставља се и данас, али Српска демократска странка неће одустати од те борбе.

С обзиром на општенародни карактер СДС-а од њеног оснивања, много је људи који су били од почетка њен дио, али међу њима је било доста и оних који нису били спремни да носе тај крст и да се боре и раде за народ, већ су готово у правилу из личног интереса напуштали Српску демократску странку и одлазили у друге, након што су искористили СДС за те исте приземне личне интересе, на штету општих интереса народа Републике Српске.

Без обзира на све покушаје уништавања или потчињавања, Српска демократска странка се одржала и опстала, што не би било могуће без подршке народа из којег је потекла. И као што таласи када ударају од морску стијену и од ње откидају ситне каменчиће, тако се и стијена која представља Српску демократску странку извајала под налетима таласа и остајала постојана у сред мора и олуја, чвршћа, јача и чистија.

Прије тридесет година идеја водиља оснивања Српске демократске странке је био опстанак српског народа на овом простору, остварен кроз формирање Републике Српске. Данас имамо Републику Српску из које одлазе људи, а без људи сва досадашња борба је узалудна. Уз сва омаловажавања оних који данас руководе Републиком Српском према Српској демократској странци, уз сва потцјењивања, једино Српска демократска странка има капацитет, очишћена од паразита, да врати наду и перспективу народу Републике Српске.

Опстанак народа у Републици Српској је и након 30 година постојања Српске демократске странке њен приоритет, а то је политичка платформа која данас нема алтернативу!

Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС