Ријека Биоштица

Влада Републике Српске повукла се под притиском јавности и одустала од додјеле концесије на ријеци Каљини у Сокоцу за изградњу мале хидроелетране, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Одлука је донешена на сједници која је одржана 19. јуна, и ступиће на снагу за седам дана.

Незадовољним грађанима у борби против изградње недавно се придружила и општина Соколац, па је Влада остала без икакве подршке у својој идеји.

Наиме, на сједници скупштине у јуну на приједлог начелника Милована Цицка Бјелице усвојен је приједлог о стављању мораторијума на расправљање и одлучивање о градњи било каквих хидроелектрана на ријекама ове општине.

„Иако ми дозволе за градњу нисмо никада никоме издали, овим би спријечили да се о томе стално расправља“, поручио је тада Бјелица.

Занимљиво, одлука је донесена у данима када владајући СНСД јавно заговара заокрет по питању градње малих хидроцентрала на ријекама у Српској. Први покушај у виду иницијативе им није прошао јер нису добили подршку коалиционих партнера.

Подсјећамо, како смо писали у јануару ове године, Министарство енергетике и рударства Републике Српске добило је од Владе зелено свјетло за покретање поступка додјеле концесије за изградњу мале хидроелектране на ријеци Каљини у општини Соколац.

У плану је било да хидроелетрана има инсталисану снагу од 0,3 мегавата и годишњу производњу од 1,5 гигават часова. Процијењена вриједност инвестиције је била 1,47 милиона марака а изградња је планирана на дијелу водотока низводно од моста на путу за село Бања Лучица, на подручју мјесне заједнице Каљина. Иницијативу за додјелу концесије је поднијело предузеће “ВГ Екоенергија” из Вишеграда.

У новембру прошле године љубитељи природе, грађани и риболовци су организовали протест и потписивање петиције са којим су јасно поручили како су против те идеје.