Број нових случајева коронавируса у САД поново је близу рекорда, а из америчке владе упозоравају да је могуће да је више од 20 милиона људи заражено вирусом.

Према подацима листа “Вашингтон пост”, америчке државе пријавиле су 39.327 нових случајева у четвртак, што је највећи број у једном дану од почетка епидемије у децембру.

Подаци Универзитета “Џонс Хопкинс” су нешто испод рекорда 24. априла када је пријављено 36.400 случајева у једном дану, преноси Глас Америке (ВОА).

Лекари широм земље оглашавају узбуну док су Калифорнија, Флорида и Тексас – три најмногољудније америчке државе – поново регистровале рекордан дневни број случајева ЦОВИД-19.

Радна група Беле куће за коронавирус се враћа и спрема да одржи свој први брифинг у скоро два месеца.

Јединице за интензивну негу раде пуним капацитетом.

У Алабами, неки пацијенти се премештају из једне у другу болницу пошто јединице интензивне неге остају без кревета.

Тешка је и ситуација у Хјустону, у Тексасу, четвртом највећем граду у Америци, наводи ВОА.

“Дефинитивно видимо скок у Хјустону. Више хоспитализација, више пацијената на интензивној нези. Тако да, ово је стварно, вирус је ту, није само реч о броју тестираних, више људи се разбољева”, истиче Џејмс Херлихај, начелник интенвизне неге са Медицинског центра Тексаса.

ВОА додаје и да је број случајева коронавируса је порастао у 29 држава, укључујући Флориду, где је два дана заредом број нових случајева већи од 5.000.

“Сада смо у тежој ситуацији него на почетку пандемије, апсолутно. Стопа заражених, стопа нових случајева, категорије људи који се разбољевају – све расте”, каже Риши Ратан, лекар са Флориде.

Број заражених коронавирусом у Бразилу наставља да расте и у последња 24 сата регистровано је још 46.860 нових случајева, а преминуло је још 990 људи.

Како је саопштило министарство здравла, од почетка пандемије заражено је 1.274.974 људи, преноси Ројтерс.

Преминула је 55.961 особа.