Међународна фудбалска федерација (ФИФА) осигурала је 1.5 милијарди долара помоћи, донација и позајмица свакој од 211 чланица, као и остатку фудбалске заједнице погођене пендемијом вируса корона.

„ФИФА је једногласно одобрила план помоћи у износу од 1.5 милијарди долара,“ рекао је Ђани Инфантино, предсједник ФИФА након онлајн састанка Вијећа кровне фудбалске организације.

„Међутим, ФИФА ће извршити „строгу контролу употребе средстава,“ додао је.

Свака од 211 чланица, може добити милион долара донација, те додатних 500.000 долара искључиво за помоћ женском фудбалу, преноси Хина.

Остала помоћ биће доступна у облику бескаматних зајмова који могу досећи и до 35 одсто прихода сваке федерације. Минимални износ сваког зајма биће 500.000 долара, а максимални пет милиона долара. Поред тога и свака ће конфедерација моћи добити позајмицу од четири милиона долара.

„Провешћемо строгу контролу над кориштењем средстава, уз ревизије и постојаће врло јасни услови за поврат средстава”, нагласио је Инфантино.

Како би финанцирала ову помоћ, ФИФА ће привући своје резерве, и то 328 милиона долара за директне субвенције и 556 милиона долара за финанцирање кредита, рекао је Инфантино.

„Клубови и савези су у стварној опасности. У неким дијеловима свијета фудбал се још није наставио. Морамо им помоћи“, додао је предсједник ФИФА.