Уз мало планирања оброка, куповину за више дана унапред и правилно чување и замрзавање намирница које можете да купите на велико, избећи ћете низ непотребних трошкова у кухињи, кажу стручњаци…

Постоје навике у кухињи које штеде новац, као и оне које могу скупо да вас коштају, кажу стручњаци . Ако желите да смањите трошкове везане за исхрану, односно да не бацате беспотребно новац, требало би да усвојите одређена правила. Ево неких од њих.

Одредите трошкове за храну

Када покушавате да смањите породичне трошкове, обично се саветује да контролишете трошкове за забаву, претплату часописа или да набавите енергетски ефикасне сијалице, а ретко ко спомиње храну. Људи не размишљају о томе да и у том сегменту може да се уштеди.

– Без одређеног прорачуна, нећете моћи да пратите свој банковни рачун на крају недеље и сигурно ћете се питати на шта сте потрошили новац током свакодневних одлазака у продавницу или наручивањем пице – каже Џастин Бејли, суоснивач Вимвеста, апликације за финансијско планирање.

Зависност о наручивању хране

Сви имају дан кад им се не спрема вечера, али понекад се у томе претерује. Према анализи коју је Форбс направио прошле године, наручивање би вас могло коштати и до пет пута више него кување истог оброка код куће. Чак су и пакети за доставу хране понекад скупљи од онога што ћете сами купити и скувати.

Купујте повољније

– Уштеда новца у кухињи није само у томе што купујете, већ у томе и какве намирнице купујете. Наиме, уместо намирница које су већ исецкане и спаковане, купујте цело поврће. Тако је најчешће јефтиније, а имате и више производа које можете да искористите. Да бисте уштедели на времену, у недељу увече исецкајте оно што ће вам бити потребно током наредне седмице, па ћете тако све имати при руци за кување – каже Бејли.

Складиштите храну правилно

– Већина људи не зна правилно да складишти храну, поготово ону која се брже квари – каже Алма Шнајдер, оснивачица блога и консултантске компаније „Take Back the Kitchen“. Додаје како посебно треба пазити на влагу. Зато препоручује умотавање крхког поврћа попут зелене салате и зачинског биља у папирн, како би се одржала њихова свежина. Зачинско биље можете да осушите, тако да вам дуже траје.

Искористите све што можете

Немојте бацати пластичне кесе након једне употребе, додаје Шнајдер. Можете их испрати и поново употребити, макар и само за то да кутију са житарицама коју сте отворили ставите у кесу и тако поспремите у оставу. Уместо папирних убруса користите платнене крпе – боље је за околну, али и ваш новчаник.

Искористите боље свој замрзивач

Добро снабдевен замрзивач један је од првих фактора штедње. Замрзавање није само идеално за спремање великих количина хране, већ и за чување намирница којима ускоро истиче рок трајања.

– Већина ствари може да се замрзне, па одмрзне и користи по потреби – каже Шнајдер. Хлеб, остатак умака од тестенине, супа и воће за „смоотхие“ само је део намирница с тог списка.

Не купујте за сваки оброк посебно

Једно од првих правила штедње у продавници је куповина на велико. Веће количине значе и мање амбалаже и мање отпада, а онда и мањи трошак. Многе ствари које могу да се замрзну, попут меса, добро је имати у залихама. Такође, ако можете да набавите храну код локалних произвођача, поготово ону органску, набавите је у већим количинама, каже Шнајдер.

Искористите остатке

Једно истраживање показало је да две од пет особа мрзе да једу остатке, што није мудро. Наиме, уз мало дораде и онога што имате код куће, месо од јучерашњег ручка лако може бити основа за врло укусан и другачији оброк, попут салате. То је свакако боље него да бацате храну, каже Бејли.

Не бринете о потрошњи воде

Честа је заблуда да је прање судова на руке економичнија. Наиме, уређаји за прање суђа, поготово они који имају ознаку да штеде воду, могу да уштеде доста на рачуну за воду. Но, обавезно их добро напуните, а ако судови нису много запрљани, искључите део циклуса сушења и оставите врата машине отворена да се посуђе осуши на ваздуху…

Једете превише меса

Исхрана у којој доминира поврће није само здравија за нас, него и за Земљу, а и јефтинија је. У једној анализи истраживачи су упоредили трошкове месног јеловника с оним базираним на поврћу и открили да вегетаријанска исхрана може да донесе око 750 долара годишње уштеде. Не морате у потпуности да одбаците месо, али смањите његов унос и користите рецепте у којима и с малим комадима можете да направите укусан оброк.

Не купујте производе којима није сезона

Боровнице у јануару можда звуче освежавајуће, али су језиво скупе. Куповина у сезони не само да штеди новац, него ће и храна бити бољег укуса, јер је оно што једете природно узгојено и свеже, а не у неком стакленику, након чега је километрима путовало до вас, преноси „Reader’s Digest“.

Научите шта значи: ‘најбоље употребити до…’

Нико не жели да ризикује тровање храном, али датуми на етикетама хране не говоре увек и само о томе да је нешто неупотребљиво после неког рока. Наиме, датуми нису једини показатељ сигурности производа. Ако храна изгледа добро, мирише добро, ако је чувате и њом рукујете правилно, обично ће бити у реду за конзумирање, чак и ако је прошао рок назначен као: ‘најбоље употребити до…’.

Планирајте унапред

Припремом плана оброка за недељу дана можете да потрошите свеже састојке пре него што се покваре и сигурно искористите остатке од јучерашњег оброка за дан касније. Такође, тако нећете куповати импулсивно и намирнице за које и не знате како ћете их потрошити. Ако нисте планирали шта ћете јести за вечеру, а код куће немате одговарајуће опције, већа је вероватноћа да ћете доносећи одлуке у последњем моменту на крају претерано потрошити, истиче Бејли.