Ректор Цетињске богословије и један од преговарача МЦП рекао је да је иницијатива предата „непосредно пред инцидент у Никшићу“.

„Онда су настале ове непријатности и инциденти, хапшење владике Јоаникија и свештенства. Мислим да је сада управо у данима пред нама време да Влада одговори на нашу иницијативу“, рекао је Перовић за Радио Београд.

Додао је да МЦП стрпљиво и смирено чека одговор да се преговори наставе.

„Да почну нормални разговори, који ће Црној Гори донети нормалне законе и нормалне односе“, рекао је.

Казао је и да је задржавање у притвору епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника из Никшића био „тежак и потресан догађај“.

„Превладао је разум код људи који су доносили одлуке и то је сад најважније. Толико неразумијевање је било и логично, јер су у последње време овде одлуке доношене крајње једнострано, без икаквих консултација са Црквом. Онда долазимо у ситуацију да до поноћи чекамо да пусте из притвора владику и свештенике, а да никаквог основа нема да они у притвору буду“, рекао је Перовић.

Оценио је да је „тешко у Црној Гори разумети шта је здравствена мера, а шта злоупотреба, шта је сукоб државе и Цркве, а шта борба за квалитетан, цивилизацијски закон, који треба да има свака уређена држава“.

Коментаришући оптужницу која је подигнута против свештенства МПЦ, Перовић је одговорио „да је Црква чиста“.

„Ма само нека подижу оптужнице, ми верујемо да смо пред сваким судом чисти и без греха. Што се тиче позитивних прописа, ми смо потпуно мирни. Правна опасност у том смислу је ништавна, нема основа за правну осуду“.

Навео је и да се нада да ће судови „почети да се понашају у складу са принципима“.

„Јер, ако ћемо по прописима, пола власти и сви ми онда треба да будемо осуђени“.

Најавио је и да ће се литије наставити са првом могућношћу јавног окупљања, а то би, како је рекао требало да буде ускоро.

„Сад се и последњи заражени короном не сећа кад се заразио. Значи, наш проблем није корона (круна), него неправда, круна те неправде је антиуставни покушај да се створи државна црква, а то је намера овог Закона о слободи вероисповести. И то више не треба увијати у обланде”, рекао је Перовић за Радио Београд.

Казао је и да у Црној Гори нема међуетничких сукоба.

„Они су између браће и кумова, то су несугласице унутар једног народа и то је Божија истина. Црква ће наћи начин да да благослов свакоме – и повријеђеном полицајцу и повријеђеном грађанину“, рекао је Перовић додајући да не очекује даље заоштравање.