осланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић упутио је данас страначким органима иницијативу за смјену Драшка Станивуковића са мјеста предсједника Градског одбора ПДП-а.

“Заиста је срамота да се Станивуковић овако понаша и да смо свједоци огромног раслојавања у друштву у којем грађани поштују препоруке, а Драшко се бахато понаша. Ако сам не поднесе оставку, покренућемо процедуру за смјену. Тако неодговоран човјек не може бити наш кандидат за градоначелника”, рекао је Бореновић.

Бореновић је додао како нема разумијевања за Станивуковићев потез јер је и Бореновић лично прије неколико година био жртва неовлаштеног снимања његове породичне куће и угрожавања приватног посједа а истовремено и неаргументоване медијске хајке која се водила против њега, посебно на друштвеним мрежама.

Шокирани су и у СДС-у, највећој опозиционој странци. “Оно што је урадио народни посланик Драшко Станивуковић у вријеме када се цијела земља и Република Српска боре са опасним вирусом и због чега је чак уведено ванредно стање, лоша је порука једног од парламентараца у Републици Српској. Умјесто да буде примјер другима, послао је поруку да он може све па и да крши закон, не носи маску, и угрожава здравље других људи, управо зато што је посланик”, поручио је предсједник СДС-а Мирко Шаровић. Он је закључио да послије овог неодговорног понашања и кршења закона, Станивуковић дефинитивно не може добити подршку СДС-а у Бањој Луци, и да не може бити заједнички кандидат опозиције за градоначелника Бањалуке.

Младен Босић, бивши предсједник СДС-а, каже да оправдања за овакав догађај нема. Станивуковић је, поручује, на најгрубљи начин демонстрирао сву своју бахатост, показавши да га није брига за јавно здравље грађана, нити за прописе у борби против епидемије. “Осјећам стид што Станивуковић и њему слични представљају РС и народ којем припадам. Ако је такав човјек један од најистакнутијих играча опозиције у РС, онда се ни Републици Српској ни народу не пише добро“, рекао је Босић.

До ових оштрих реакција је дошло након што је предсједник Градског одбора ПДП-а Бањалука и кандидат ове странке за градоначелника Бање Луке, Драшко Станивуковић, прије неколико дана неовлаштено и без одобрења снимао видео клип на приватном посједу предузећа “ФРУИТ ЕЦО” у којем су сувласници чланови породице Додик. На снимку се види како се Станивуковић без поштовања епидемиолошких мјера и ношења маске уноси у лице радницима у воћњаку, па чак и обраћа пријетећим тоном.

Јелена Тривић, народна посланица ПДП-а РС, на свом Фејсбук профилу објавила је сљедећу изјаву: “Једнако као што осуђујем понашање Сташе Кошарца због присуства журци у Сарајеву, осуђујем и овакво понашање свог страначког колеге Драшка Станивуковића, поручила је народна посланица и потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић, након објаве видео снимка на коме се види како Станивуковић без маске и не поштујући епидемиолошке мјере неовлаштено прилази радницима на приватном пољопривредном газдинству.

“Нема оправдања. Ако дјеца не славе рођендане, ако не славимо славе него обиљежавамо само унутар уже породице, нико нема право на ексклузивно понашање”, категорична је Тривићева. Док народ Републике Српске са зебњом ишчекује нове информације о броју заражених и умрлих, придржава се и мјера и полицијског часа, док се здравствени систем слама, док привреда грца у проблемима, до тад је Драшку Станивуковићу дозволјено све. Он се и у Народној скупштини Републике Српске понаша малтене као капитен српске репрезентације, како га и наши шефови називају.

Јелена Тривић је потврдила своју досљедност, јер је већ раније затражила и од Славише Марковића да поднесе оставку на све функције у странци, и оставку на мјесто предсједника Скупштине града Бијељина, након што су се прије неколико дана појавиле фотографије са дружења у Бијељини на којем нико није носио заштитне маске, а затражила је раније на свом Фејсбук профилу и смјену Сташе Кошарца.

“Ћутање ПДП-а о скандалу неодговорног посланика Драшка Станивуковића је управо потврдило оно што сам прогнозирао, а то је да се Бореновић неће лако одрећи Драшка и да ће инцидент који је направио, правдати борбом против корумпираног Додиковог режима”, истакао је бивши предсједник СДС-а и члан Предсједништва те странке Вукота Говедарица. “Игнорисање овог скандала од стране ПДП-а, у ствари, показује да је ПДП једна поприлично бахата политичка партија која се одавно одродила од народа, и не може да разликује добро и лоше, као ни своју корист од видљиве штете“, нагласио је Говедарица. „Евидентно је да руководство ове партије покушава да се случај Станивуковић гурне у заборав“, казао је Говедарица. Он је закључио да су демократија и опозиција у Републици Српској изгубили још једну битку.

Да подсјетимо. У претходних неколико дана неколико истакнута политичара у Републици Српској, Сташа Кошарац (СНСД Источно Сарајево), Славиша Марковић (ПДП Бијељина), Драшко Станивуковић (ПДП Бањалука), Синиша Илић (Социјалистичка партија Зворник) снимљени су и фотографисани како не поштују епидемиолошке мјере заштите, (сви снимљени без маски и тада обавезних рукавица у блиском контакту са другим особама, а Кошарац и у вријеме полицијског часа), те угрожавају здравље грађана Републике Српске. Сличне прекршаје су направили и чланови најужих породица неких од политичара који су угрожавали друге или их прозивали за непридржавање епидемиолошких мјера.

Занимљив је био и фејсбук коментар једног угледног функционера ПДП-а на све ове догађаје: Мени није проблем ни Сташа, ни Марковић нни Драшков стари, нек раде приватно шта хоће. Мени су проблем двоструки аршини, да оно што вриједи за обичног човјека, не важи за носиоце власти и њима блиске. Док год буде тако нема напријед овој држави.

Напомена:

Вијест је сатирична и није се десила. Оваква вијест се никада неће десити у Републици Српској и Босни и Херцеговини, па чак ни 1. априла. Ова сатирична вијест показује сву бесмисленост политичке сцене у Републици Српској и двоструке стандарде свих политичара, када исте грешке и непоштовање прописа праве припадници различитих политичких опција.