Број: 02-510-91/2
Датум: 10.05.2020. године

На основу члана 22. Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Српске „ број 121/12 и 46/117), члана 43. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске „ број 90/17), члана 59. и 82. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске „ број 97/16, 36/19), члана 30. и члана 67. Статута Општине Соколац („Службене новине града Источно Сарајево“ број: 17/17 и 33/17) и Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID – 19) у Републици Српској од 05.05.2020. године Републичког штаба за ванредне ситуације, комадант Општинског штаба за ванредне ситуације, доноси:

НАРЕДБУ
ЗА ПОСТЕПЕНО УБЛАЖАВАЊЕ МЈЕРА – ТЕРЕТАНЕ И ФИТНЕС ТРЕНИНЗИ

У сврху релаксације мјера које су на снази како би се спријечило или смањило преношење вируса САРС-ЦоВ-2, неопходна је примјена наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

1. Од 11.маја 2020.године /понедјељак/ могу почети са радом, уз поштивање прописаних мјера, теретане и фитнес тренинзи. Како би се испоштовао полицијски час, ограничава се радно вријеме истих у периоду од 07.00 до 21.30 часова.

2. Омогућити корисницима кориштење теретана и одржавање фитнес тренинга на отвореном и у затвореном простору.

3. Ограничити број особа које истовремено бораве у теретани/фитнес клубу на начин да се обезбиједи физичка удаљеност од 2м.

Корисници услуга морају унапријед заказати термин телефоном или електронском поштом и тада добијају обавјештење о термину и условима за коришћење.

4. На улазу на видном месту и у објекту обавезно морају бити истакнута правила понашања запослених и корисника услуга.

За све запослене и кориснике који долазе у теретану/фитнес центар није дозвољен долазак у случају да имају било какве симптоме заразне болести (повишена температура, кашаљ, бол у грлу, отежано дисање, кијавица, малаксалост, пролив или повраћање…).

5. Осигурати надзор над здравственим стањем запослених. Запослени треба свакодневно прије доласка на посао да мјере температуру. У случају појаве температуре и/или других симптома инфективне болести, запослени треба да се јави надређеном и не долази на посао док не добије инструкције свог породичног доктора у дому здравља.

Препоручује се мјерити температуру безконтактним топломјером и запосленим и корисницима услуга на улазу.

6. Обезбједити дозер за дезинфекцију руку (пожељно бесконтактни) и јасно истакнуто обавјештење о обавези дезинфекције руку при уласку.

Запослени и корисници услуга треба да носе маску тако да маска прекрива нос, уста и браду.

Корисници треба да дођу у теретану обучени за тренинг са свом потребном опремом и гардеробом, а обућу презути на улазу у теретану, ставити у кесу и окачити на мјесту посебно за то адаптираном поред улаза. Простор за пресвлачење обуће послије сваког корисника очистити и дензификовати.

7. Свлачионице и складишта опреме за сада држати затворене, као и купатила за туширање послије коришћења теретане.
У тоалетима обезбедити сапуне, папирне убрусе, топлу воду и видно упутство за хигијену руку. Спроводити редовну дезинфекцију површина.

8. Све вријеме рада теретане/фитнес клуба омогућити природно провјетравање просторија. Послије сваке групе, а прије уласка наредне потребно је спровести поступак провјетравања, чишћења, прања и дезинфекције просторија (за вјежбање, свлачионица, тоалета) и справа и реквизита за вјежбање.

Препорука је да кафетерије и слични простори гдје се служе вода, сокови или храна, а који се налазе у склопу теретане/фитнес клуба, организују рад у складу са препоруком Института “Препоруке за рад угоститељских објеката (ресторана, кафића, роштиљица..) током ублажавања мјера епидемије коронавируса (ЦОВИД-19)“

Прије напуштања теретане/фитнес клуба треба дезинфиковати руке, уклонити и одложити маску у канту за смеће и поново дезинфиковати руке.

9. Сав отпад, у који спадају и употријебљене маске, одлаже се у пластичну кесу која се мора везати прије одлагања у контејнер.

На отвореном простору могуће је организовати групне вјежбе у којима нема директног контакта између учесника и уз поштовање физичке дистанце од најмање два метра.

Обавезна је дезинфекција справа сваки пут након употребе корисника.

10. Надзор над спровођењем ове Наредбе вршиће Одјељење за инспекцијске послове Града Источно Сарајево и Комунална полиција Општине Соколац, а у случају непоштовање исте предузеће одговарајуће мјере из оквира својих надлежности.

11. Ова наредба ступа на снагу дана 11.05.2020. године, а накнадно ће бити објављена у „Службеним новинама Града Источно Сарајево“ и на званичној weб страници Општине Соколац.

КОМАНДАНТ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
мр Милован Бјелица