Кина је отворена за независну истрагу како би се утврдило порекло корона вируса, рекао је амасадор те земље у Немачкој Ву Кен за Шпигл, одбацујући тврдње Сједињених Америчких Држава да је вирус „изашао“ из лабораторије.

Кина одбацује неосноване тврдње из САД и Аустралије које доводе у питање како се та земља носила са пандемијом корона вируса, а амбасадор Ву Кен наводи да су отворени и транспартентни, упркос растућем скептицизму о тачности броја умрлих од вируса, преноси Ројтерс.

Отворени смо за међународну истрагу, рекао је Ву, “али одбацујемо стављање Кине на оптуженичку клупу, претпостављајући њену кривицу и тада тражење доказа кроз такозване међународне истраге”.

Аустралија је затражила међународну истрагу о пореклу и ширењу корона вируса, који је имао епицентар у кинеском граду Вухану, крајем 2019. године.

Амерички председник Доналд Трамп и државни секретар Мајк Помпео наводе да постоје докази да је вирус настао у лабораторији у Вухану, али нису рекли одакле докази, док су извештаји немалких обавештајаца изнели сумње о тим тврдњама.

У свету је од корона вируса заражено око 3,86 милиона људи, а 268.620 је умрло, наводи Ројтерс.