Фото: С.Рајић

Поштовани суграђани,

поред свакодневних активности на уређењу општине, састанака и рада на опремању медицинских установа и превентиви када је у питању вирус корона, морам да укажем и на наша два вишедеценијска проблема.

Први је проблем, проблем рђавог односа према природи, према јавним површинама и јавним добрима.

На порталу ,,Соколац-срце Романије“ објављене су фотографије изворишта Хумки, на којој се види несавјесно и примитивно опхођење према себи, односно природи и свима нама. Смеће и стакло свуда око извора, као одраз примитивизма немара и неваспитања.

Хумке, Соколац

Срећом услиједила је брза реакција наших савјесних суграђана, којима желим да се захвалим и да их позовем да истрају у заједничкој борби против уништавања заједничких јавних добара. У тој борби ћемо да побједимо. Доста је било толерисања и апела на савјест и свијест.

Будући да то не даје резултате вријеме је да примјењујемо и репресивне мјере. Да одговорне кажњавамо у складу са законима и прописима. Комунална полиција у сарадњи са Полицијском станицом Соколац утврђиваће одговорност лица која непрописно одлажу отпад те ће се према њима спроводити одоварајуће санкције. С обзиром на покривеност наших улица камерама, то ће на ужем градском подручју бити релативно једноставно.

Позивам и полицију и комуналну полицију да реагују свуда гдје примјете бацање смећа кроз прозоре аутомобила. Читаве кесе смећа налазе се покрај наших путева, висе по дрвећу, или леже по каналима и путу. Не вриједи што се активностиима многих организација и појединца редовно сакупља, што Комунално предузеће Соколац редовно купи и одовози то смеће. Сваке године иста прича, након топљења снијега праве мале депоније око наших путева и улица.

Пуховац, Соколац

Када су у питању излетишта, нарочито она у близини градског језгра стараћемо се да ту поставимо камере. Тамо гдје нема канти за отпатке у наредном периоду ћемо их поставити. Прије свега мислим на Хумке.

Да би спријечили бацање смећа и евентуално паљење ватре, те на вријеме дјеловали санкционисали одговорне за пожаре, камером ћемо покрити и улаз у парк шуму Талине. Тако ћемо знати ко се налазио на Талинама у случају пожара, али и одлагања смећа и свих оних радњи које нису у складу са законим како друштва тако и природе.

Ова општинска адинистрација, као и ја лично опредјељени смо да општину Соколац очистимо од свог смећа и отпада. Да тамо гдје је чисто и остане чисто и нетакнуто. Да сва природна добра сачувамо, а да се побринемо да немар и неодговорност буду санкционисани на одговарајући и законом прописан начин.

Фото: Свјетлана Рајић

Поред тога што ћу у наредном периоду истрајати на бескомрпомисном односу према свима који загађују животну средину на територији наше општине. Желим да позовем родитеље да утичу на своју дјецу не само ријечима већ и личним пријмером. Да их науче радећи оно чему их уче.

У том правцу позивам да дјелују и све школске и предшколске установе на продручју наше општине. Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац обиљежила је обиљежавајући 22. април – Дан планете Земље и у овим посебним условима дала допринос и покушала да анимира најмлађе. Но то се мора наставити на свим нивоима и свуда.

Други проблем је паљење ливада и изазивање шумских пожара.

На подручју Сарајевско-романијске и Горњодринске регије евидентирано је 18 пожара. Код нас је горјела сува трава која је захватила шуму у селима Кусаче и Дикаљи, а у селу Озерковићи младу шумску културу. Прије тога горјела је Парк шума Талине.

Сваке године стручне службе, администрација и ја лично апелујемо да пожари изазвани несавјесним поступањем појединаца за посљедицу могу имати људске жртве, велике материјалне штете, али и уништавање биљног и животињског свијета. Но грађани и даље то занемарују, не обраћају пажњу на то да је ова област законски регулисана. Изазивање пожара је кршење Закона о заштити природе, Закона о заштити од пожара и Kривичног закона Републике Српске.

Подсјећам да је за ненамјерно изазивање пожара предвиђена казна од једне до три године затвора или новчана казна, а за намјерно изазивање пожара великих размјера или пожара у заштићеним шумама, националном парку, воћњаку или другој шуми са специјалном намјеном, или житним пољима, казна од једне до осам година затвора.

Само паљење ливада није оправдано ни са становишта струке. Они наглашавају да пожари униште површински слој тла, хумус, слој са бројним микроорганизмима који разлажу органску материју, те створе слој мање пропустан за воду, а онда се нагомилају неки тешки метали у тлу. Посебно су штетни пожари у прољеће кад природа крене да се обнавља, а оваквим стварима обнова се успори и поремети.

Ћаварине (Фото: Ј.Маринковић)

Умјесто паљења ливада много је паметније и боље редовно их косити и одржавати. Уколико неко није у могућости онда треба да ту ливаду уступи ономе коме је сијено потребно за одговарајућу накнаду или без ње, како ко жели и како се договори.

У неким земљама обавезно је кошење ливада које су у власништву приватних лица. У Словенији и Хрватској та обавеза је праћена надокнадом и подстицајем за оне који покосе траву на свом имању. То би требало да буде једно од рјешења и у Српској.

Напомињем да постоји законска обавезу да се најави спаљивање стрњишта или шикара ватрогасцима те да Ватрогасци без накнаде долазе и стављају се на располагање за контролу пламена.

Подсјећам и да је свако паљење ватре у шуми, као и 100 м од границе шуме, забрањено законом!

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица