Одбор за помоћ Србима Косова и Метохије упутио је данас допис у 20 локалних заједница Републике Српске и дистрикту Брчко са приједлогом да пројекат „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ буде реализован од 20. до 28. августа, умјесто од 19. до 27. јуна, због актуелне ситуације узроковане епидемијом вируса корона, рекао је Срни предсједник овог одбора Милорад Арлов.

– Ако се животна ситуација стабилизује и ако буде постојала могућност, нови предложени и једини могући термин је четири мјесеца, односно од 20. до 28. августа – рекао је Арлов.

Он је додао да су данас дописом обавијеститили локалне заједнице о овом приједлогу, уважавајући мишљење основних школа и породица домаћина.

– У контакту смо са Министарством просвјете и културе Републике Српске уважавајући њихову дугодишњу подршку и мишљење. Морамо уважити мишљење и подршку Министарста безбједности у Савијету министара које мора дјеци са Косова и Метохије издати дозволу за улазак у БиХ и Републику Српску под посебним условима, као и мишљење основних школа, српских општина и породица на Косову и Метохији – рекао је Арлов.

Он је додао да им је жеља да се не прекине овај девети по реду, јединствени пројекат у региону, чији је циљ да дјеца са Косова и Метохије осјете гостопримство, топлину дома и радост својих вршњака из Републике Српске.

Према његовим ријечима, ове године било је планирано да Републику Српску посјети око 1.100 ученика, у пратњи просвјетних радника са Косова и Метохије, међу којима и дјеца и млади са потешкоћама у развоју, у пратњи својих родитеља из удружења „Подржи ме“ из Косовске Митровице.

У организацији Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије, од 2012. године 28 општина и градова Републике Српске посјетило је 4.500 дјеце и око 320 просвјетних радника са Космета.