Директор Универзитетко клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да та установа с обзиром на тешку епидемиолошку ситуацију у читавом свијету, предузела низ мјера да би на адекватан начин збринула пацијенте у новонасталој ситуацији.

– Имамо добре љекаре, специјалисте, пратимо сва нова достигнућа и спреммно смо дочекали вирус – подсјетио је Ђајић гостујући у емисији Актуелно РТРС.

Рекао је да је спријечено да вирус корона у великој мјери дође у УКЦ, међу здравствене раднике и, како каже, на тај начин је сачувано срце здравства.

– Главни циљ је био да се заштите здравствени радници – рекао је Ђајић.

Навео је да је Влада Српске уложила огромна средства за борбу против вируса корона и да је Српска прва предосјетила да ће требати респиратори.

Први смо набавили 11 респиратора у региону – рекао је Ђајић.

Истакао је да је једна од најзначајнијих помоћи помоћ Србије и Мађарске.

Када је ријеч о руским стручњацима који су дошли у Српску Ђајић је подсјетио да је након њиховог обиласка УКЦ-а добио саме похвале.

– Руси су одали признања и честитке запосленима наше установе за организацију и досадашњи рад, за тријажу пацијената, за путеве здравих и болесних лица и путеве кретања здравствених радника на мјеста гдје се врши облачење и свлачење заштитне опреме, који су прије њиховог доласка већ били успостављени – истакао је Ђајић.

Захвалио се на једнократној помоћи од 1.000 КМ која ће бити исплаћена свим здравственим радницима у Српској.

– Ова одлука је обрадовала здравствене раднике, не само у материјалном смислу. Ово је један значајан гест Српске и срспког члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који су показали да им је врло битан здравствени систем Српске – рекао је Ђајић.