Соколачка „Топлана“ наставиће са испоруком топлотне енергије корисницима све док просјечна дневна температура не буде 12 степени Целзијусових, иако се данас у Републици Српској и званично завршава сезона гријања, рекао је директор Јавног комуналног предузећа „Соколац“ Дејан Томић.

Томић је напоменуо да ово предузеће, осим производње и преноса топлотне енергије, обавља још три дјелатности – пружа погребне и услуге заједничке комуналне потрошње и врши одвоз комуналног отпада.

Он је нагласио да се прошла пословна година у овом предузећу може оцијенити као добра, иако су укупна потраживања овог комуналног предузећа 650.000 КМ, од чега корисници 365.000 КМ дугују за гријање, за одвоз комуналног отпада 120.000 КМ, 7.000 КМ за погребне услуге, а 158.000 су потраживања за одржавање зелених површина према Програму заједничке комуналне потрошње.

– И поред тога што су потраживања овог предузећа 650.000 КМ, ми смо задовољни јер смо без дана прекида и без већег квара обезбиједили гријање за наше кориснике. Без примједби грађана одржавамо и чистимо зелене и јавне површине на Сокоцу и пружамо погребне услуге – навео је Томић.

Томић је изразио наду да ће потраживања овог предузећа бити наплаћена утуживањем нередовних платиша или договором са корисницима о репрограму дуговања, како је то и раније чињено.

Он је навео да је за функционисање соколачке „Топлане“ у сезони 2019/2020. године потрошено 16.800 метара кубних дрвне сјечке и пиљевине.

Томић је нагласио да је ово комунално предузеће обезбиједило довољне количине основног енергента за „Топлану“ захваљујући помоћи и разумијевању општине Соколац и локалног Шумског газдинства „Романија“.

Он је истакао да радници овог комуналног предузећа одржавање градске чистоће и одвоз смећа и комуналног отпада обављају без прекида и већих проблема, придржавајући се свих мјера заштите од вируса корона које донесе Републички штаб за ванредне ситуације и Штаб за ванредне ситуације општине Соколац.

Јавно комунално предузеће „Соколац“, у чијем саставу је и „Топлана“, основано је 2013. године одлуком соколачке Скупштине општине.