Председник Александар Вучић је за РТС рекао да не мисли да смо далеко или близу доношења одлуке о забрани кретања у трајању од 24 сата и да се то процењује на дневном нивоу. Најавио је да ће убудуће највероватније викендом полицијски час бити од петка до понедељка. Председник каже да се нада да ће за месец дана, можда и раније, бити укинуто ванредно стање.

Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник на РТС-у, рекао да је он сваке ноћи узнемирен када види колико људи умре и колико је новозаражених. Извештаје прима три пута, певи око 23 сата, други у четири ујутру а трећи око 7.30.

„Да бисмо спречили више мртвих и сачували животе људи, зато доносимо све мере. Ако мере за чување живота некога чине узнемиреним, жао ми је због тога, али ће живот имати приоритет. Сваког човека“, рекао је Вучић.

Истакао је да су увек постојали проблеми, од најгоре економске кризе, поплава до овога данас, али да људи бирају оне који се не плаше да доносе одлуке које се њима не свиђају.

„Више волим да нас нападају али да то могу да раде јер смо им чаували живте“, рекао је председник.

Истакао је да је Србија била у тежој ситуацији него 95 или 96 одсто земаља јер је имала велики улазак људи пропорционално броју становника – 400.000 особа. Додаје да је сада то добрим делом стављено под контролу.

Каже да одређена аришта нису избегнута али да је свуда вирус донет споља.

„Никога ту не можете да кривите. Ти људи су дошли на боље место, али неки су знаи да су доносили заразу са собом“, рекао је Вучић.

Поручује да је Београд несумњиво највеће жариште и да постоје неке повољне вести јер последњи тестови поазују боље процене за Ваљево, што још ништа не значи. Додаје да је и Ђуприја нешто мирнија, Ниш за нијансу мирнији, али је Београд и даље највећи проблем.

Проблем попуњености болница

На питање да ли ће Београд бити изолован, рекао је да не искључује ту могућност и да се и о томе говори сваког дана. У сваком случају ћемо одлуку донети брзо и ефикасно“ рекао је Вучић.

Додао је да то не мора да буде најављено 48 сати раније и да не мисли да је то неки проблем. Напомиње да су прављене анализе али да одлука још није донета.

Поручује да је данас највећи проблем попуњеност болница и да у Београду више нема места.

Како додаје, Инфективна клиника је под највећим ударом, зајендо са пулмологијом која служи као подршку. Ту је и болница Дргаиша Мишовић, а председник је оценио да се људи херојски боре против короне.

Каже да има слободних респиратора, али да је болница готово пуна, и то зато што људи нису хтели да се јаве с благим симптомима.

Истиче да се пуни и Земунска болница, као и Градска болница на звездари. ВМЦ Карабурма има још 30-40 места а чисти се ортопедска болница на Бањици.

Напомиње да ће на крају све болнице сем ВМА постати Ковид болнице, али да ван Београда нема тих проблема. У Београд, како каже сваки дан по 130 људи долази у болнице а опоравак траје две до три недеље.

Због тога је, каже, рекао да је сајам најлакша и најлепша болница, јер кад се уђе у Мишови, не излази се брзо.

Додаје и да је на ВМЦ Карабурма било лица која су желела само да се све затоври али и да је замерио директору Института Дедиње Миловану Бојићу, јер је требало да имају више опреза и пажње, међутим истиче да су то њихове интерне ствари.

Каже да ипак није могуће потпуно сачувати здравствене раднике.

„Овде је реч о тешкој заразној болести и не трудим се да пронађем одговоре ни оправдање. Дошао сам да молим људе како да се понашају“, рекао је председник.