До 25. марта је отворен јавни позив за подстицаје за капиталне инвестиције, путем којег је могуће добити подстицаје за, између осталог, набавку нове пољопривредне механизације, опреме за наводњавање и подизање вишегодишњих засада.

Руководилац Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Јелена Мићић рекла је Срни да су овим јавним позивом дефинисане врсте капиталних инвестиција и њихова висина, као и лица која имају право на њих, начин подношења пријава, прибављања потребне документације и доказа о инвестираним средствима.

„Подстицаји се остварују за набавку нове пољопривредне механизације, опреме у сточарској производњи, изградњу нових објеката у сточарству, набавку противградне мреже, инвестиције у изградњи пластеника и набавку опреме за пластенике“, навела је Мићићева.

Она је рекла да се подстицаји остварују и за улагања у набавку опреме за наводњавање, у прераду пољопривредних производа, подизање вишегодишњих засада, набавку квалитетних приплодних јуница и бикова товних раса, те за адаптацију, изградњу и опремање рибогојилишта.

Мићићева је нагласила да су подстицајна средства у Републици Српској у овој години у односу на прошлу већа за четири милиона КМ и сада износе 75 милиона КМ.

„Битно је нагласити да су према новом правилнику препознате потребе произвођача из подручја у којима су отежани услови за развој пољопривреде, попут наше регије и Херцеговине, или мјеста са надморском висином изнад 600 метара, те за њих постоје посебне мјере“, истакла је Мићићева.

Према њеним ријечима, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске путем Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди настоји да анимира што више младих пољопривредних произвођача јер се они брже прилагођавају новим технологијама, па млађима од 40 година дају веће подстицаје.

Она је подсјетила да су представници Подручне јединице Соколац у протеклих мјесец дана пољопривредним произвођачима са подручја Сарајевско-романијске и Горњодринске регије представили Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2020. годину и Правилник о капиталним инвестицијама у 2020. години.

„Том приликом су пољопривредни произвођачи на двије регије информисани и о актуелним пројектима у пољопривреди који се односе на реализацију бизнис-планова и развоја кластера у пољопривреди у оквиру Пројекта развоја руралне конкурентности РЦДП-ИФАД“, рекла је Мићићева.

Мићићева је нагласила да су стручњаци Подручне јединице Соколац и професори са пољопривредних факултета из Источног Сарајева и Загреба овај период искористили за стручна предавања из различитих области.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске, Подручна јединица Соколац, дјелује на подручју 12 општина Сарајевско-романијске и дијела Горњодинске регије.