Фото: Град ИС

Данас су одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили Одлуку о допуни Статута Града Источно Сарајево, у којој стоји да скупштина може имати два потпредсједника, али под условом да нису из истог конститутивног народа или из групе осталих. Како је наведено у одлуци Статут Града се треба ускладити са Законом о локалној самоуправи.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је новинарима да члан 43 предвиђа да градови у Републици Српској могу имати два потпредсједника, под одређеним условима и да се то не односи на општине.

-Нема сумње за додатним трошковима. Скупштинска већина и градска управа ће одлучивати о томе да ли има или нема потребе за другим потпредсједником. Познато је да је Народна скупштина Републике Српске недавно усвојила нови закон о граду Источно Сарајево. Имамо одређену дозу сумње ли ће исти бити спроводив из разлога усклађености са Изборним законом БиХ. Надамо се да ће та недоумица бити ускоро разрјешена, након чега ћемо знати шта то чека Град у наредном периоду. Уколико закон буде важећи, Статут и Пословник ће бити усклађени у року од шест мјесеци, како се и предвиђа новим законом – изјавио је Лучић.

У име Клуба одборника СНСД-а Дејан Шешељ је истакао да је ова допуна Статута беспотребна.

-Уколико је било неких захтјева, то je требало урадити кроз Закон о граду. Сматрамо да би именовање новог потредсједника Скупштине створило одређене трошкове Граду, а имамо низ других проблема у вртићима, школама, po питању градског превоза и слично. Што се тиче усвајања Закона о граду, изабрани градоначелник ће имати пуни легитимитет и легалитет – казао је Шешељ.

Пред одборницима се нашла Информација о превентивном дјеловању против злоупотребе дрога и опојних средстава на подручју града ИС. У извјештају се наводи да је злоупотреба дрога данас у свијету један од готово нерјешивих друштвених проблема који се тичу различитих система и подсистема друштвеног дјеловања. На скупштини је донесен закључак да Форум за безбједност града Источно Сарајево, у сарадњи са свим члановима форума и релевантним субјектима, изради акциони план за борбу против злоупотребе дроге.

Када је ријеч о Информацији о стању у области спорта на подручју града ИС у 2018/2019. години, о којој се данас расправљало, предсједник Скупштине Града Мирослав Лучић наводи:

-Спортисти и спортски клубови са подручја Града остварили су изузетне резултате у протеклом периоду и можда су најбољи представници нашег Града. У вези с тим, прихватили смо закључке од Савјета за спорт и Клуба одборника СДС-а да поменута информација буде још комплетнија односно да се од затражи од општина у саставу Града и спортских клубова, које Град финансира, да поднесу извјештај након утрошка датих средстава – појаснио је он.

Усвојен је и Извјештај о функционисању јавног градског превоза на подручју Града за 2019. годину и приједлог мјера за побољшање. Градски парламент је закључио да се треба радити на унапређењу у поменутој области.

-Узимајући у обзир да постоји велики интерес доласка туриста, посебно из сусједних држава Србије и Црне Горе, потребна су додатна улагања у инфраструктуру. Конкретно се мисли на путне правце који воде у Источно Сарајево, прије свега брзе цесте преко Романије, као и праваца преко Шћепан поља, Требиња и Фоче према Источном Сарајеву. Евидентна је потреба да се олакша долазак туриста преко путних праваца који повезују нашу најважнију туристичку дестинацију Јахорину и остале планине на подручју Града са Србијом и Црном Гору. Сматрамо да ту активност треба спровести преко ЈП „Путеви РС“, с обзиром на најаву предсједника Владе РС да ће за инфраструктурне пројекте у току ове године бити утрошено око 2 милијарде КМ – казао је предсједник Скупштине Града.

На скупштинском засиједању усвојена је Одлука о давању сагласности за поступак промјене – припајања „Медиа маркет“ д.о.о. Пале матичном предузећу ЈП „Градски радио“ д.о.о. Источно Сарајево, те одлуке о преносу права власништва на опреми видео надзора и преносу права власништва на медицинској опреми.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.