Фото: Klix

Група од 23 наставника из Босне и Херцеговине боравила је од 4. до 8. фебруара у сједишту Европског вијећа за нуклеарна истраживања (CERN) у Женеви гдје су учествовали у Првом босанскохерцеговачком CERN-oвом програму за професоре.

Према ријечима Бојане Беатовић, професора физике и математике у средњој школи у Сокоцу, циљ посјете био је упознати наставнике о тренутним истраживањима у физици честица.

Овај програм је реализован захваљујући CERN -у и Асоцијацији за напредак науке и технологије (АNNТ). Циљ је пренијети ученицима у БиХ стечено знање те подстаћи мотивацију за учење физике и математике и примјену истих приликом бирања будућег занимања. Присуствовали смо предавањима из области космологије и елемантарних честица, а предавачи су били доктор Марко Симоновић и доктор Адмир Грељо, који је иницирао наш одлазак у Швајцарску, казала је Беатовић.

Према њеним ријечима предавање из физике честица за средњошколце одржали су Нуџеим Селимовић и Шејла Хаџић, док је доктор Јелена Јовићевић предавала о детекцији честица.

др Марко Симоновић, Бојана Беатовић, др Адмир Грељо и Алма Окановић /с лијева не десно/

– Посјетили смо S’Cool LAB, гдје је одржана прикладна демонстрација која се може извести у школским условима, гдје се од једноставних предмета може направити детектор честица. Обишли смо синхро циклотрон у ком се брзина честица приближава брзини свјетлости, затим фабрику антиматерије, акцелератор честица који служи за убрзавање јона. Имали смо приступ једној од највећих лабораторија на свијету, CMS-у, детектору честица у склопу великог хадронског сударача који лежи 100 метара под земљом, рекла је Беатовић.

Она тренутно ради на свом научном раду, за који ће јој, како каже ово искуство бити корисно, јер код нас не постоје адекватни услови и средства за провођење научних експеримената.

Фото: Klix

– Оно што може дјелимично да замјени недостатак наставних средстава јесте примјена иновационих технологија и симулација у настави, који дјелимично могу да надомјесте огледе који се не могу изводити у школи, рекла је Беатовић.

Свим учесницама програма уручени су цертификати Европског вијећа за нуклеарна истраживања.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.