У организацији Установе за културу ,,Перо Косорић“ у четвртак 27.02.2020. године у просторијама Високе школе за услужни бизнис /ВУБ/, оджаће се промоција књиге”Споменко и Озрен”. У склопу промоције биће приказан и документарни филм “Споменко на вјечној стражи”.

Књига говори о животу и смрти Споменка Гостића, љубави једног дјечака према планини и селу, али и традицији и обичајима становника Озрена осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека. Рукопис се бави и ратом на том простору и страдањем народа тог краја у борби за своје домове, породице и слободу.

Споменко Гостић рођен је 15. августа 1978. године, а страдао је 20. марта 1993. Био је војник и најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске.

Он је 1992. године живио са мајком Миленом у селу Јовићи надомак Маглаја, и убрзо се нашло на првој линији фронта. Мајка му је умрла на почетку рата, након чега је живио са баком која је септембра 1992. године погинула у гранатирању такозване Армије БиХ. Споменко се као сироче прикључује војсци и са коњима развози храну и извлачи рањенике.

„Ова књига говори о рату али има антиратну поруку. Говори да у рату страдају најслабији, најсиромашнији”, рекао је аутор књиге Миле Савић.

Књига има за циљ изградњу кип-споменика Споменка Гостића.

Савић је о животу и погибији 15-годишњег дјечака Споменка Гостића већ снимио запажени документарни филм „Споменко на вјечној стражи“.

Рецензенти књиге су Милан Ракуљ и Боро Капетановић, који је у рецензији навео да је ријеч о драгоцјеном рукопису који описује живот и смрт племенитог и премладог озренског јунака Споменка.

Књига „Споменко и Озрен“ први пут је представљена 20. марта 2019. године у Бањалуци поводом 26 година од погибије Спомена Гостића.

Промоција књиге заказана је за 19.00 часова.