У зимским данима расположење нам свима опада, а понеке од нас обузимају и суморне мисли, па нам дође да утонемо у зимски сан, што није за чуђење, ако знамо да човјеком управљају одређени хормони, који се не луче једнако у свим годишњим добима

Најважнији хормон који нас чини ведрим, енергичним и оптимистичним је ендорфин, који је познат и као хормон среће, јер подстиче еуфорију и ослобађа нас стреса. Љети га сви мање-више лучимо јер се више крећемо и боравимо на отвореном, уживајући у сунчаним данима, а зими можемо да га произведемо углавном на два начина: једући чоколаду или вјежбајући. Чоколада прија али гоји, а напорно вјежбање ријетко је коме омиљена активност, па се као треће, а по многима и најбоље рјешење, намеће – пливање.

Одлуком да три пута недјељно одете на неки затворени базен, учинићете пуно не само за тијело, него и за психу, али и мозак. Осим што ћете у току и послије овог спорта бити одлично расположени и имати више енергије и воље за остале активности, покрети у води побољшаће и ваше менталне способности. Овој тези иде у прилог и истраживање универзитета у Токију, у коме је учествовало 3.600 испитаника оба пола и свих узраста. Они су пливали три пута недјељно три мјесеца, а резултати су изненадили испитиваче, јер није било апсолутно ниједног учесника који није рекао да му је ова активност побољшала расположење, а чак 97 процената наставило је да плива и након тога.

Осим што су се сви осјећали психички боље, код испитаника су уочене и побољшане функције мозга. Тестови прије и послије показали су знатно боље памћење, јер пливање побољшава проток крви у мозгу. Осим тога, овај спорт утиче и на развој нових неурона у мозгу, највише у дијелу хипоталамуса. Развијају се и нова нервна влакна, с обзиром на то да пливач користи обе хемисфере мозга како би се брже кретао кроз воду и одржавао равнотежу. Ова сазнања још једном су потврђена тестирањем учесника, а студенти и ђаци похвалили су се знатно бољим резултатима на испитима, док су запослени пријавили бољи учинак, али и расположење на својим радним мјестима. Поред побољшаног тјелесног здравља и губитка покојег килограма, ово је била више него довољна мотивација да пливање остане саставни дио живота већине испитаника.