Руководилац Подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Јелена Мићић најавила је да ће у овој години кроз пројекат „Развоја руралне конкурентности“ бити подржано 500 пољопривредника и да ће укупна улагања у „стартап пакете“ и опрему бити 3.000.000 КМ.

Мићићева је за Срну изјавила да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преко Јединице за кординацију пољопривредних пројеката спроводи пројект „Развоја руралне конкурентности“ у оквиру којег је за Сарајевско-романијску и Горњодринску регију одобрено осам пословних планова.

-Најзначајнији су `Производња меркантилног кромпира у општини Рогатица`, `Производња поврћа у заштићеном простору` у који је укључено шест општина, `Унапређење пчеларства` у општинама Источно Ново Сарајево, Пале, Рудо, Источна Илиџа и Рогатица и `Узгој шљиве` у општини Рудо– рекла је Мићићева.

Она је истакла да ће спровођење ових пословних планова трајати наредне три године, те да је њима, у првој години било обухваћено 350 пољопривредника и уложено 400.000 КМ за заснивање производње, док ће у 2020. кроз поменуте пословне планове бити подржано 500 нових корисника, а укупна улагања у „стартап пакете“ и опрему биће 3.000.000 КМ.

Говорећи о планираним инвестицијама у области пољопривреде у 2020. години, Мићићева је нагласила да је једна од најзначајнијих планирана изградња складишта за кромпир у општини Рогатица од 1.000 метара квадратних, са најсавременијом опремом.

Она је рекла да ће у Ресору у овој години радити и на географској заштити боричког кромпира и водити активности у вези са набавком 100 квалитетних приплодних јуница за заинтересоване мљекаре, чиме ће бити унапријеђен расни састав музних грла.

Мићићева је подсјетила да аграрни буџет Српске за ову годину износи 75 милиона КМ.

Она је најавила и скору презентацију Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села на којој ће пољопривредници на једном мјесту добити све неопходне информације.

-Оно што је битно за наше произвођаче, да су у Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2020. годину, препознате потребе пољопривредника, чија се производња одвија у отежаним условима као што је Сарајевско-романијска, Горњодринска регија и Херцеговина, или мјеста са надморском висином изнад 600 метара и за њих ће бити посебне мјере- рекла је Мићићева.

Она је навела и да су малинари Горњодринске регије прошле године убрали 625 тона малине, да је 480 мљекара испоручило мљекарама 5.400.000 литара млијека и да је ускладиштено више од 5.400 тона меркантилног кромпира, иако се, како истиче, није нимало лако бавити пољопривредом у брдско-планинским предјелима са овом надморском висином и климатским промјенама које посљедних година наносе највише штете пољопривредној производњи.

Мићићева је навела и да је предавање о узгоју јагодичастог воћа прије два дана одржано у Рогатици и да слиједи низ сличних у оквиру редовне „зимске школе за пољопривреднике“.

Она је нагласила да ће професор Дарко Грбеша са Агрономског факултета, Универзитета у Загребу, одржати предавања о исхрани музних грла у Рудом и на Палама, истог дана, у четвртак, 6. фебруара.

Подручна јединица Соколац, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске дјелује на 12 општина Сарајевско-романисјке и Горњодринске регије.