Развоју пољопривреде у Републици Српској озбиљне проблеме стварају све есктремније временске непогоде због чега се издвајају велика средства за изградњу система за наводњавање, подстиче постављање противградних мрежа и јача „Противградна превентива“, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Пашалић је за „Глас Српске“ рекао да су климатске промјене посљедњих година нанијеле највише штете пољопривредној производњи и да ће агроеколошки услови бити највећи изазов с којим ће се домаћи произвођачи суочавати у наредном периоду.

Он је истакао да је жеља да аграрни буџет, који ове године износи 75 милиона КМ, сваке године расте, да се тај новац распореди на најбољи могући начин, а циљ је да што више иде на капиталне инвестиције.

Када је ријеч о подстицајима, Пашалић је најавио да би у марту требало да почне исплата за 2020. годину, а да је план да преостали дио новца за 2019. буде исплаћен до фебруара.

Пашалић је најавио посебне мјере за произвођаче из подручја у којима су отежани услови за равој пољопривреде, попут Херцеговине или мјеста на надморској висини изнад 600 метара, као и обнову пољопривредне механизације у наредним годинама.

Он је истакао да се мора начин да се помогне онима који се баве пољопривредом да буду конкурентни произвођачима у региону, што се постиже улагањем у нове технологије.