Сценски приказ проласка Светог Николе улицама Сокоца: Дјеца дочекала свог заштитника (ВИДЕО)

0
Фото: Бојана Марковић

У организацији Установе за културу „Перо Косорић“ Соколац, Установе за предшколаско васпитање и образовање и Црквене општине Соколац, уз покровитељство општине, организован је Сценски приказ проласка Светог Николе улицама нашег града. Малишани су са радошћу испратили шетњу, а на дар Св. Николи поклонили су бројне пјесмице и рецитације припремљене за овај дан.

Директор Установе за културу, Ирена Шућур, истакла је да је никољданска шетња традиционална манифестација која се одржава већ 24 године.

– Познато је да је Св. Никола заштитник дјеце и да се она највише радују овом празнику. Сваке године настојимо да организујемо традиционално дружење на радост свих малишана, казала је Шућур.

Биљана Косорић, директор Установе за предшколаско васпитање и образовање казала је да су се полазници заједно са васпитачима и родитељима вриједно припремали, те да су одржане радионице на којима су украшавали чарапе у којима ће се већ сутра, на Никољдан, наћи поклони.

– Обиљежавање празника почело је Светом тајном причешћа. Настављено је кроз низ радионица, а након данашње никољданске шетње, услиједиће прослава крсне славе вртића, а након тога приредба која ће се одржати у недјељу, 22. децембра у Парохијском дому Романијске Лазарице, са почетком у 18 часова, најавила је Косорић.

У улози Светог Николе и ове године био је Дејан Елез. Истакао је да му је велико задовољство да се дружи са најмлађима и да им пренесе поруке и приче о овом светитељу.

– Ово је један од најљепших празника ком се дјеца посебно радују. Драго ми је што ова манифестација задржава своју традицију и надам се да ће нас наредне године бити више, како би са истом радошћу дочекали празник који је посвећен најмлађима, казао је Елез.

Фото: Бојана Марковић

Према народном вјеровању, Свети Никола је чинио многа чуда. Попут Исуса, смиривао је море, па је зато заштитник морнара. Својим благословом оздравио је дијете коме је застала рибља кост у грлу, те га сматрају заштитником дјеце. У свом животу увијек се борио против неправде и за љубав према ближњима у којима је препознавао Бога.