Иако сезона празника дјелује као раздобље у којем је „љубав свуда у ваздуху“ те бисте претпоставили како се тада најмање веза прекида, а највише започиње, истина је сасвим другачија.

То је због тога што су сви под притиском због посјета породицама и проналазака савршених поклона те су зато и свађе у везама чешће. Због тога је децембар један од најпопуларнијих мјесеци за прекид везе, али изгледа да постоје неке општеприхваћене етичке норме које би требало поштовати.

У анкети спроведеној међу 2.643 испитаника у Великој Британији већина се сложила да је 6. децембра посљедњи датум када је прихватљиво с неким прекинути, барем до послије католичког Божића, ако се већ не можете суздржати до јануара. Испитаници су редом рекли да су прекиди након 6. децембра једноставно прегруби. Исте испитанике питали су и за разлоге због којих су досад прекидали везе у децембру, а као главни разлог, с 57% одговора, навели су „нестанак искре“. Сљедећи разлози су били прељуба, партнерове животне навике, проблеми с новцем и стрес око Божића

„Ако прекинете с неким након 6. децембра бићете заправо одговорни јер сте им уништили ‘најљепше доба године’, а никако не желите бити та особа“, рекла је Луцy Аскеw, портпаролка фирме „Хилларyс“, која је спровела анкету, пише Миррор.