1560 – Умро је Андреа Дориа, средњовековни херој Ђенове, који се до пред крај живота, у 87. години успешно борио против Турака и берберских пирата у Медитерану. Уз помоћ Карла В ослободио је 1528. Ђенову од Француза у успоставио независну републику.

1562 – Рођен је Лопе де Вега, реформатор шпанског позоришта и један од најзначајнијих драмских писаца у европској књижевности. Велики песник и добар прозаист, са 1.800 комедија и драма, више од 3.000 сонета, еповима, романима, историјским записима, сматра се најплоднијим књижевним ствараоцем у историји књижевности („Витез од Олмеда“, „Севиљска звезда“, „Перибањес“, „Довитљива девојка“).

1783 – Последњи британски војници напустили су Нјујорк, након завршетка Америчког рата за независност.

1828 – Рођен је хрватски свештеник, историчар и политичар Фрањо Рачки, један од идеолога Илирског покрета и поборник јужнословенског јединства. Оснивач је Народне странке са Јосипом Штросмајером (1860) и први председник Југословенске академије знаности и уметности (1866).

1835 – Рођен је амерички индустријалац шкотског порекла Ендрју Карнеги (Андреw Царнегие), који је велико богатство уложио у добротворне сврхе, углавном у оснивање јавних библиотека у САД и другим земљама. Објавио је књигу „Јеванђеље богатства“ (1900). Карнегијева задужбина је 1926. са 100.000 долара помогла изградњу Универзитетске библиотеке у Београду.

1877 – Избила је Тополска буна на Становљанском пољу близу Крагујевца, када су Лепенички и Јасенички батаљони одбили да положе заклетву кнезу Милану Обреновићу уочи Другог српско-турског рата и покушали да на власт доведу Петра Карађоревића. Устанак је угушен 29. новембра, а од 70 учесника оптужених за велеиздају, 24 су осуђена на смрт, од којих су седморица стрељана.

1884 – У Сент Луису у америчкој држави Мисури Джон Мајенберг патентирао је млеко у праху.

1884 – Отворен је први течај енглеског језика у Великој школи у Београду.

1914 – Умро је српски и словеначки композитор Даворин Јенко, аутор словеначке химне „Напреј, застава славе“ и српске „Боже правде“. Био је члан Српске краљевске академије, хоровођа и капелник Народног позоришта у Београду. Компоновао је музику за око 90 „комада с певањем“ и аутор је прве српске оперете „Врачара“.

1915 – Врховна команда српске војске у Првом светском рату донела је одлуку о повлачењу трупа преко Црне Горе и Албаније. У повлачењу војника праћених избеглицама, живот је изгубило више од 240.000 људи. На Крф је савезничким бродовима пребачено 135.000 војника, који су опорављени и реорганизовани наставили борбе на Солунском фронту наредне године.

1936 – Немачка и Јапан су потписале Антикоминтерна пакт којим су се обавезале на борбу против ширења комунизма.

1941 – Погинуло је 848 британских морнара када је немачка подморница потопила британски ратни брод „Барам“ у Другом светском рату.

1952 – У Лондону је први пут изведена „Мишоловка“ Агате Кристи (Агхата Цхристие), позоришни комад који се и данас приказује у позориштима широм света. У лондонском позоришту Сент Мартин непрекидно се изводи већ 50 година.

1959 – Умро је француски филмски и позоришни глумац Жерар Филип (Герард Пхилипе), један од најпопуларнијих глумаца после Другог светског рата („Ђаво у телу“, „Картузијански манастир у Парми“, „Фанфан Лала“, „Црвено и црно“, „Опасне везе“).

1965 – Војним ударом под вођством генерала Жозефа Мобутуа (Јосепх) у Конгу је збачен са власти председник Жозеф Касавубу. Касније је проглашена Демократска Република Конго, 1971. назив је промењен у Република Заир, а њен председник је узео име Мобуту Сесе Секо.

1969 – Члан „Битлса“ Джон Ленон (Јохн) вратио је титулу Реда Британске Империје коју му је 1965. доделила краљица Елизабета ИИ (Елизабетх), у знак протеста због подршке Велике Британије агресији САД у Вијетнаму и британске политике у нигеријској провинцији Бијафра.

1970 – Јапански писац Јукио Мишима (Yукио Мисхима) починио је јавно ритуално самоубиство (харикири), у знак протеста против „вестернизације“ Јапана.

1974 – Умро је бурмански дипломата У Тант (Тхант), генерални секретар УН од 1962. до 1971. Конгоанска, берлинска и кубанска криза, рат у Вијетнаму, сукоби на Блиском истоку и рат Индије и Пакистана били су драматични догађаји с којима се суочавао током мандата.

1992 – Парламент Чешке гласао је за поделу Чехословачке на посебне државе Чешку и Словачку од 1. јануара 1993.

1996 – Више од 100.000 људи протестовало је улицама Београда због судског поништавања победе опозиционе коалиције „Заједно“ на локалним изборима, оптужујући председника Слободана Милошевића да је покрао изборе.

2001 – Америчка компанија „Едвансд сел технолоџи“ (Адванцед целл тецхнологy) саопштила је да је клонирала људски ембрион. Према изјави научника достигнуће ће бити коришћено у медицини, а не за клонирање људског бића.

2002 – Председник Црне Горе Мило Ђукановић поднео је оставку, а дан касније предложен је за мандатара нове црногорске владе.

2002 – УНМИК преузео контролу над општинском администрацијом у северном делу Косовске Митровице, коју су до тада контролисали Срби. Тиме је након три године и пет месеци међународна заједница успоставила власт на читавој територији Косова.

2005 – Умро је Ричард Бернс (Рицхард Бурнс) једини Британац који је освојио светски рели-шампионат.

2007 – Умро је бивши шеф руске службе безбедности КГБ-а Владимир Крјучков, који је био кључна фигура неуспелог пуча 1991. против тадашњег председника Совјетског Савеза Михаила Горбачова.

2010 – Број сиромашних земаља у свету удвостручио се у протеклих 40 година, наводи УН ; у извештају за 2010.

2011 – У Мароку одржани парламентарни избори, први по новом Уставу земље изгласаном на референдуму 1. јула.