1558 – Умрла је енглеска краљица Мери И Тјудор (Марy Тудор), ћерка Хенрија ВИИИ (Хенрy). Током владавине од 1553. као супруга шпанског краља Фелипеа ИИ, покушала је да Енглеску врати под утицај папе, и због жестоког прогона протестаната (англиканаца) назвна је Крвава Мери. После њене смрти на престо је дошла њена сестра Елизабета И, која је поставила темеље будућој британској империји.

1800 – Конгрес САД се састао први пут у новом главном граду Вашингтону, а председник Джон Адамс (Јохн) први уселио у зграду касније названу Бела кућа.

1855 – Шкотски истраживач Дејвид Ливингстон (Давид Ливингстоне) открио је водопаде на реци Замбези, назване по енглеској краљици Викторији.

1858 – Умро је Велшанин Роберт Овен (Оwен), социјалиста утописта и социјални реформатор, индустријалац који је своје богатство утрошио покушавајући да оствари пројекте социјалних реформи.

1869 – После више од десет година рада под руководством Француза Фердинана де Лесепса (Фердинанд, Лессепс), отворен је Суецки канал којим је Средоземно море повезано са Индијским океаном.

1913 – Први бродови су прошли кроз Панамски канал који је званично отворен годину дана касније.

1917 – Умро је француски вајар Огист Роден (Аугусте Родин), један од највећих уметника с краја 19. и почетка 20. века. Нјегово дело објединило је романтичарски дух и модерне тежње и пресудно утицало на европско вајарство („Мислилац“, „Пољубац“, „Балзак“, „Грађани Калеа“, „Врата пакла“, „Вечни идол“).

1938 – Умро је хрватски политичар Анте Трумбић који је уз Франу Супила и Ивана Мештровића био главни заступник уједињења Хрватске са Србијом и Црном Гором у заједничку државу. Био је председник Југословенског одбора од његовог оснивања 1915, до распуштања у децембру 1918, када је формирана Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

1947 – Отворена је железничка пруга Шамац-Сарајево, дуга 242 километра, у чијој су изградњи учествовале омладинске бригаде из целе Југославије.

1954 – Египатски генерал Гамал Абдел Насер (Нассер) постао је шеф државе после пада председника Мохамеда Нагиба (Нагуиб), с којим је 1952. срушио краља Фарука И (Фароук).

1969 – СССР и САД су у Хелсинкију отпочеле разговоре о ограничењу стратешког наоружања (САЛТ).

1971 – Револуционарна партија на челу с Таном Китикачорном (Тханом Киттикацхорн) извршила је војни удар и преузела власт у Тајланду. Укинут је парламент, распуштена влада и суспендован устав.

1974 – На првим парламентарним изборима у Грчкој после више од десет година и седмогодишње војне диктатуре, убедљиво је победила конзервативна странка Нова демократија Константина Караманлиса (Цонстанине).

1976 – Кина је извела највећу нуклеарну експлозију у атмосфери.

1988 – Смењивање високих функционера у Покрајинском комитету Савеза комуниста, Каћуше Јашари и Азема Власија, изазвало је масовне демонстрације Албанаца на Косову и штрајк 1.000 рудара у руднику Стари трг који је почео у фебруару 1989.

1989 – Демонстрације у Прагу у знак сећања на дан када су Немци 1939. погубили девет чешких студената и затворили чешке универзитете, претвориле су се у протестни марш против социјалисти;ке власти. Полиција је о[тро реаговала, многи су ухапшени, а 71 особа је повређена.

1989 – У једној од највећих рударских несрећа у Србији, у јами „Морава“ Алексиначких рудника угља, погинуло је 90 рудара.

1993 – Судије из 11 земаља су положиле заклетву на првом заседању хашког Међународног кривичног трибунала УН за бившу Југославију, првог суда за ратне злочине после Нирнбершког и Токијског, основаних после Другог светског рата.

1996 – У другом кругу локалних избора у Србији, коалиција опозиционих партија „Заједно“ победила је у већини великих градова, укључујући Београд, Ниш, Нови Сад и Крагујевац. То је била прва победа опозиције од увођења вишестраначког политичког система 1990. Покушај власти да фалсификује изборне резултате, изазвао је масовне тромесечне демонстрације.

1997 – Припадници највеће египатске милитантне организације „Ал Гама ал Исламија“ убили су у близини храмова у Луксору 58 страних туриста и четворицу Египћана.

1998 – Израелски Кнесет (парламент) ратификовао је већином гласова „Споразум Вај“ којим је предвиђено уступање палестинској самоуправи дела територије окупиране 1968.

2001 – На Косову су одржани први парламентарни избори од доласка међународних снага у јуну 1999. Убедљиву победу однео је Демократски савез Косова Ибрахима Ругове освојивши 45,6 одсто гласова. Српска коалиција „Повратак“ освојила је 11,34 одсто гласова. На изборе је изашло 63 одсто Албанаца и 56 одсто Срба.

2003 – Србија је вратила Хрватској матичне књиге које су 1995. однете из делова Хрватске који су били под контролом Срба.

2005 – На свечаности у Дејтону, САД, бившем америчком изасланику за Балкан Ричарду Холбруку уручена је Дејтонска награда за мир, у знак признања за постизање споразума којим је 10 година раније окончан рат у Босни и Херцеговини.

2008 – Умро је Дјоко Вјештица, новинар и уредник, један од оснивача Студија Б и вишегодишњи водитељ „Београдске разгледнице“, јутарњег програма е радио станице.

2011 – Амерички судија Теодор Мерон (Тхеодор) преузео је по други пут дужност председника Међународног трибунала у Хагу.

2013 – Свих 50 путника и чланова посаде погинуло је у авиону који се срушио при слетању на аеродром града Казања, у руској републици Татарстан.

2015 – У терористичким нападима током 2014. године убијено је 32.658 људи, а 2013. 18.111. Број терористичких напада у 2014. години се повећао за 80 одсто, а екстремистичке групе Исламска држава и Боко Харам биле су одговорне за половину жртава, навео је Институт за економију и мир (Институте фор Ецономицс анд Пеаце).